IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция одобри намаляването на имотния данък

Облекчават се и условията за изплащане със закъснение на данъци и осигуровки към държавата

10:02 | 01.08.19 г.
<p>
	Изглед от гръцкия парламент.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед от гръцкия парламент. Снимка: Ройтерс

Гръцкият парламент одобри повсеместно намаляване на силно непопулярния имотен данък, с което изпълни едно от предизборните обещания на новия премиер Кириакос Мицотакис, съобщава Ройтерс.

Законопроектът, който беше внесен в парламента като приоритет на новото консервативно правителство, намалява имотния данък с до 30% в зависимост от общата стойност на активите на данъкоплатците.

„Никой няма да бъде изключен от това щедро облекчаване“, каза Мицотакис преди гласуването и допълни, че четири милиона гърци скоро ще се възползват от новата мярка.

Понижаването на имотния данък ще струва на бюджета 205 млн. евро (228,5 млн. долара) на година.

Законопроектът облекчава и изплащането със закъснение на данъци и осигуровки към държавата. Той смекчава плановете за погасяване на задълженията на до 120 месечни вноски, като обхваща повече длъжници, предлага отстъпки и намалява минималната месечна вноска на 20 евро.

Мицотакис, който на 7 юли замени на премиерския пост лидера на левицата Алексис Ципрас, призова длъжниците „да се възползват от много щедрия план за изплащане на задълженията“, като допълни, че това е последен шанс за подобна  гъвкавост и че бъдещите планове ще имат по-стриктни условия.

Гърция излезе от третата си международна спасителна програма през август миналата година и преизпълнява фискалните цели, договорени с международните й кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още