Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвестициите в имоти в ЦИЕ намаляват почти наполовина през първото тримесечие

Очакванията обаче са до края на годината те да достигнат нивата от 2020 г.

Инвестициите в имоти в ЦИЕ намаляват почти наполовина през първото тримесечие

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Западноевропейският капитал, най-вече от германски и британски фондове, е бил най-активен и е формирал 50% от обема на инвестициите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първото тримесечие, сочат данни на консултантската компания Colliers International, цитирани от онлайн изданието Property-Magazine.EU.

„В момент, когато пандемията продължава да въздейства на капиталовите пазари, притокът на инвестиции в ЦИЕ намалява с почти 48% спрямо първото тримесечие на 2020 г. и достига около 2 млрд. евро. Въпреки бавното начало към момента считаме, че обемите в края на 2021 г. в ЦИЕ ще се ускорят и ще достигнат сходни нива с 2020 г. от около 10 млрд. евро“, коментира Кевин Търпин, регионален директор на отдел „Изследвания“ за ЦИЕ в Colliers.

„Първоначалните данни сочат, че обемите от инвестиции в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) са намалели с около 32% на годишна база“, допълва той.

Полша е привлякла около 65% от общите инвестиции в ЦИЕ, следвана от Чехия и Унгария със съответно 14% и 11%.
Инвеститорите са влагали капиталите си предимно в офиси с 50% от общия обем от сделки, следвани от индустриалните и логистични имоти с 28% и търговските площи с 11%. Цените са останали относително стабилни, но се очаква ново свиване в сегмента на индустриалните и логистични имоти през годината заради трансакционната активност, която ще разчита на наличен продукт.

Още по темата
Всички страни в региона са отчели годишни спадове на обемите спрямо първото тримесечие на 2020 г. с изключение на Унгария и спрямо първото тримесечие на 2019 г. с изключение на Полша. Въпреки бавното начало нагласите на инвеститорите позволяват да се очаква силен ръст на активността през второто полугодие в зависимост от разпространението на пандемията и отварянето на пътуванията.

Colliers отчита много слаби движения в доходността от първокласни активи, основно дължащи се на продължаващата липса на данни за сделки, които да подкрепят допълнителни промени.

„Продължаваме да смятаме, че макар някои промени да са неизбежни, основните, добре представящи се активи ще се справят добре, а натискът ще е насочен повече към вторичния продукт. Заради високите нива на интерес от инвеститори в логистични активи очакваме да видим ново свиване на доходността в този клас активи“, отбелязва Търпин.

Фондове от Западна и Северна Европа са доминирали през първото тримесечие, съставлявайки 50% от обема от капитали, идващ предимно от Великобритания и Германия. Местните инвеститори от ЦИЕ, състоящи се основно от полски, чешки и унгарски капитал, остават много активни, особено на собствените им пазари.

Макар че ограниченията за пътуванията са предизвикателство за възможността на много инвеститори да оглеждат благоприятни възможности и подкопават обемите от инвестиции, капитал от Сингапур и Южна Африка е успял да достигне до имотите в ЦИЕ.

Ако пандемията бъде овладяна и се позволи на икономиките да функционират с по-малко ограничения, се очаква регионът на ЦИЕ да започне да се възстановява през 2021 и 2022 г. със среден ръст от 4,3% на година. Безработицата нарасна през 2020 г. макар и вероятно не толкова много, колкото се очакваше. Това се отразява благоприятно на перспективите за растеж на продажбите на дребно, които може да донесат така необходимото положително развитие за търговците на дребно и за имотния сектор, отбелязва Colliers.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Имотните магнати в Русия печелят от пандемичния бум на жилищния пазар