IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в Китай с 3% ръст през първите два месеца на годината

В началото на 2016 г. секторът успява да обърне тенденцията на спад от 2015 г.

10:41 | 14.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в имоти в Китай с 3% ръст през първите два месеца на годината

Инвестициите в имоти в Китай са скочили с 3% през първите два месеца на годината спрямо същия период на миналата година, показват данните на китайското национално статистическо бюро, цитирани от Ройтерс.

Същевременно ръстът на продадените жилища надвишава 28,2% за периода, сочи още статистиката.

За цялата 2015 г. ръстът на инвестициите в имоти в страната беше само 1%, припомня информационната агенция.

Инвестициите в имоти в Китай се отразяват пряко на още около 40 индустрии и се считат за един от ключовите двигатели на икономическия растеж.

Правителствените мерки и засиленото кредитиране подкрепят пазара на жилища в големите градове на страната. Огромният запас от непродадени имоти в по-малките градове обаче обезкуражава новото строителство и инвестиции.

Новото строителство отчита ръст от 13,7% през януари и февруари на годишна база. За цялата 2015 г. строителството се сви с 14 на сто, сочат данните.

През миналата година жилищният пазар в Китай, който допринася за около 15% от брутния вътрешен продукт на страната, започна да се стабилизира в големите градове благодарение на облекченията на правителството. Възстановяването обаче е неравномерно, защото в много градове запасите от имоти не се очертава да бъдатп родадени скоро, а в някои от големите градове местните правителства започнаха да въвеждам мерки за затягане на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още