Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищата на Острова поевтиняват с предстоящия край на данъчната ваканция

През януари те са спаднали с 0,9% на месечна база, сочат данни на британски имотен портал

Жилищата на Острова поевтиняват с предстоящия край на данъчната ваканция

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са намалели през януари, тъй като продавачите са се опитали да ускорят сделките с отстъпки преди изтичането на временното намаляване на соления данък върху покупките на жилища, въпреки че много сделки така или иначе ще пропуснат крайния срок, сочат данни на имотния портал Rightmove, цитирани от Bloomberg.

Средните офертни цени са намалели с 0,9% през месеца, вероятно за да изкушат купувачи със сделки в последната минута, пише най-големият имотен сайт във Великобритания. Но се очаква от 613 хил. трансакции, които в момента са на етап финализиране, около 100 хил. да приключат след 31 март. Това означава, че те ще бъдат обложени с данъци, които са с 15 хил. паунда (20 хил. долара) по-високи в сравнение със сделките преди крайния срок.

Макар че активността през първите седмици на януари задава тона за останалата част от годината, затварянията на пазарите заради COVID и краят на ваканцията от гербовия налог вероятно ще изкривят данните през 2021 г.

Още по темата
Директорът на имотните данни в Rightmove Том Банистър казва, че основната разлика между първата блокада във Великобритания миналата година и  сегашната е, че жилищният пазар този път е отворен, така че „променящите се жилищни приоритети могат с по-голяма готовност да бъдат задоволени“.

Тъй като много хора работят от разстояние, а децата им учат от вкъщи, те търсят жилища с по-голяма площ – вътрешна и външна, подкрепяйки пазара след първоначалния шок заради пандемията въпреки най-големия икономически срив от три столетия. Броят на договорените продажби миналата година нарасна с една десета спрямо 2019 г.

Матю Смит, директор на продажбите и наемите в компанията Thornley Groves в Манчестър, казва, че желанието за установяване в по-голямо жилище в покрайнините е основният двигател на продажбите.

„Не смятам, че високите нива на активност, които виждаме в момента, се дължат изключително на данъчната ваканция. Тя просто дава на хората импулса да сменят жилището си, което в замяна води до по-голямо търсене“, отбелязва Смит.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищният пазар в Швеция е по-нажежен от всякога