IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният сектор ще има позитивен ефект върху икономиката на САЩ през 2016 г.

Според анализатори възстановяването на сектора ще продължи и през следващата година макар и с по-бавни темпове

20:53 | 16.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Жилищният сектор ще има позитивен ефект върху американската икономика през 2016 г., преодолявайки опасенията за евентуални по-високи лихвени проценти, ограничени ипотечни кредити и бремето на студентски заеми, което спира много купувачи, съобщава MarketWatch, цитирайки анализатори от годишната конференция на National Association of Realtors (NAR).

„Тази година беше добра за възстановяването на жилищния сектор, макар че дори не се доближава до пика си по отношение на продажбите на жилища“, казва Лорънс Юн, главен икономист на NAR. „Възстановяването ще продължи и през следващата година, но с по-бавен темп“.

Според Юн през 2016 г. ще бъдат  продадени 5,5 млн. съществуващи жилища спрямо 5,3 милиона през тази година. Очаква се медианната цена на жилищата в САЩ да се увеличи с 5% през следващата година след ръст от 6% през 2015 г. Това би трябвало да подкрепи БВП до годишен ръст от 2,7%, казва експертът.

Макар че цените на жилищата на много места в страната са се възстановили до пика си по време на жилищния балон или дори над това ниво, продажбите все още остават с 25% под върховите си стойности от 2005 г.

Според Крис Деритис, старши директор в Moody’s Analytics, има три основни причини за оптимизъм в жилищния сектор през следващата година: пазарът на труда се връща към почти пълна заетост, заплащането най-накрая бележи ръст, а освен това предстои да се формират и милиони нови домакинства.

„Ключовият двигател, че в сравнение със старта на рецесията все още имаме 4,5 млн. души повече на възраст между 18 и 34 години, които все още живеят с родителите си“, казва Деритис. „С поскъпването на наемите и растежа на заплатите – а и натиска на родителите, много от тях ще излязат на пазар на жилищни имоти“.

Насрещни ветрове обаче все пак има. Ипотечните кредити все още са ограничени, тъй като банките искат рекордно високи кредитни оценки от кандидатите. В същото време натрупаните студентски дългове отлагат възможността на потенциалните кредитополучатели да спестят средства и да повишат кредитните си оценки до приемливи нива.

В резултат на това нивата на лична собственост в САЩ са се понижили до най-ниското си равнище от 50 години насам. „А младите хора са най-засегнати от това“, казва Юн. Делът на притежателите на първо жилище е спаднал до 32%, сочат данни на NAR, най-ниското ниво от 1987 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още