IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на първи собствен дом в САЩ - липсващото звено на пазара

Въпреки че има достатъчно причини, които да изкарат по-младите на пазара, препятствията пред тях са все още сериозни

08:35 | 06.11.15 г.
Купувачите на първи собствен дом в САЩ - липсващото звено на пазара

Продажбите и цените на жилищата в САЩ се възстановяват, но един от сегментите на пазара остава упорито слаб и става все по-слаб, пише CNBC.

Делът на купувачите на първи дом се е понижил до най-ниското ниво от почти три десетилетия – само 32% от всички сделки на пазара, показват данните на американската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Същевременно обаче се увеличава делът на хората сред купувачите на първи собствен дом, които придобиват имот само заради желанието им да притежават недвижимост и без жилището да е реално необходимо.

“Има няколко причини, поради които купувачите на първи собствен дом би трябвало да излязат на пазара – ниските лихви, добрите перспективи пред пазара на труда за образованите и фактът, че наемите стават все по-недостъпни в много райони”, коментира главният икономист на организацията Лорънс Юн.

Той посочва обаче, че има и доста препятствия пред младите купувачи. Увеличаването на наемите и ръстът на продажните цени ги лишава от възможността да спестяват за необходимата първоначална вноска при сделка. За някои по-млади купувачи все още е трудно да получат ипотека, а и се очертава сериозен недостиг на жилища, особено в определени райони на страната.

Друга причина за нежеланието, а и невъзможността на младите да излязат на пазара на имоти, са студентските дългове. Данните на организацията посочват, че изплащането на студентските заеми отлага излизането им на пазара със средно три години.

Значително се променя и отношението на по-младите към собствеността. Резултати от проучване на организацията показват, че за 64% от респондентите основната причина да си купят собствено жилище е желанието им да притежават. Само преди една година делът им е бил 53%. Малко над 40 на сто посочват, че жилищата са по-добра инвестиция от акциите.

Делът на собствениците на жилища в САЩ е на исторически ниско равнище от 63%. Все пак през третото тримесечие на годината този дял поне спря да се понижава, което се случва за първи път от две години.

Има и някои факти за жилищния пазар в САЩ, които обаче не са се променили – средната възраст на купувачите остава 31 години, на продавачите – 54 години, а на домакинствата, съставени от няколко поколения под един покрив – 13%. Последните привлякоха вниманието на инвеститорите и все повече строителни компании изграждат отделни входове на къщите и втора кухня, за да задоволят нарастващото търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още