Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Кой ще живее в технологичния квартал "Асперн" във Виена?

Предстои и да се направи напълно възобновяема енергийна система в новия жилищен комплекс

Кой ще живее в технологичния квартал "Асперн" във Виена?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В технологичния квартал "Асперн" във Виена ще живеят повече от предварително планираните 20 хил. души. Техният брой може да достигне дори 30 хил. Това каза Георг Памър, управляващ директор, Aspern Smart City Research, Виена, в интервю на репортера Хюлия Айваз, излъчено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите му "Асперн" е нов квартал във Виена. Първоначално там е имало изоставено летище, а после това пространство е използвано за построяване на нов квартал с жилищна и търговска площ, обясни Памър по време на конференцията Knowledge City 2020. 

Knowledge City 2020 е годишно събитие, посветено на темите за управление и развитие на градовете и общините, мобилността, транспорта, градоустройството и най-новите технологии.  

Още по темата

Предстои и да се направи напълно възобновяема енергийна система в квартала. "Това ще означава например, че сградите няма да са свързани с общата система и ще произвеждат енергията на място", каза експертът. 
Той посочи, че в сградите има всякакви фотоволтаици на покривите, соларни панели, топлинни помпи за сгряване и охлаждане. 

Управляващият директор на Aspern Smart City Research смята, че такива умни градове ще има и в други части на Австрия, както и в други европейски държави.
Памър обясни и че има голям интерес от страна на хората да живеят в този квартал, тъй като Виена расте, търсенето е огромно. "И всеки един апартамент веднага се купува", каза той. 

В квартала няма паркоместа. 

"Опитваме се да премахнем колите и да го направим възможно най-неудобно за собствениците на коли".
По думите му хората знаят това предварително и когато отидат там, те знаят каква е ситуацията и я приемат.
"Въпреки това, в практиката може да видим, че понякога някои хора не са доволни от тази ситуация, но въпреки това живеят там", каза той. 

Памър обясни и че идеята е била кварталът да има вид на европейски град.
"Да няма търговски центрове, а търговски обекти само на първите етажи, така че да може да обиколите всички магазини на пешеходно разстояние. Така изглежда мястото", обясни той.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Потиснати хотели в Италия стават апетитна плячка за чуждестранните инвеститори