Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Луксозните имоти в Лондон - основна локация за укриване на мръсни пари

Британското правителство повиши риска купувачи да използват британски имоти за прикриване на незаконна дейност от среден на висок

Луксозните имоти в Лондон - основна локация за укриване на мръсни пари

Снимка: Bloomberg LP

Британският имотен пазар се превръща все повече в основна цел за пране на пари, а най-скъпите имоти в Лондон привличат купувачи с престъпно минало, представляващи начин да скрият мръсни пари, предава Bloomberg.

Сега има голяма вероятност купувачи да използват британските имоти, за да прикрият незаконна дейност, в сравнение със среден риск преди три години, съобщава британското правителство в доклад от декември за прането на пари и финансирането на тероризма тази година. Заключенията повишават и риска към сектора на имотните агенции на среден.

„Има вероятност хора с престъпно минало да предпочитат локации с висока цена на имотите като Лондон, Единбург или университетски градове, като специално Лондон е смятан за много желан от чуждестранни организации за опериране на жилищни или бизнес имоти“, се посочва в доклада.

Пандемията от COVID-19 прави сектора по-уязвим към мръсните пари, тъй като колебливото търсене на екстравагантни домове увеличава шансовете за отстъпки. Макар че хора със съмнително минало може също да използват изпитващи затруднение компании, за да придобиват имоти, продавани от отчаяние или след фалит, жилищните имоти са смятани за по-високорискови от бизнес имотите, подпомогнати от скоростта и лекотата за постигане на сделки, отбелязват авторите на доклада.

Още по темата
Сделки, осъществени от корпоративни структури или тръстове в държави данъчен рай като Каймановите острови, затрудняват проследяването им – три четвърти от имотите, свързани с корупция, са притежание на компании, регистрирани на подобни локации, сочат данни на неправителствената организация Transparency International.

Неправителствената организация установи над 500 имота във Великобритания, които са били закупени със съмнителни средства на обща стойност над 5 млрд. паунда (6,6 млрд. долара), се казва в доклада. Това вероятно е съвсем малка част от реалната стойност на мръсните пари, скрити в британски имоти, допълва тя.

След разбиване на чуждестранна корупционна схема съпругата на намиращ се в затвора азерски банкер трябва да даде на британските власти информация за активите си, след като изгуби оспорването пред Върховния съд на т. нар. заповед за необяснимо богатство. Замира Хаджиева вече не може да продава, нито да прехвърля голф клуб край Лондон и дома си близо до луксозния магазин Harrods, които според Националната агенция за борба с престъпността струват над 22 млн. паунда.

Великобритания постигна победа и в опит да разбие схема за инвестиране на мръсни пари през октомври, когато Националната агенция за борба с престъпността използва противоречиво правомощие, за да постигне споразумение за 9,8 млн. паунда с бизнесмен от Лийдс по обвинения, включващи и връзки с хора с престъпно минало, за да създаде портфейл от имоти. Мансур „Мани“ Махмуд Хюсеин предаде над 45 имота в страната, включително два апартамента в лъскавия квартал „Найтсбридж“ в Лондон.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Преустройство на празните молове - решение на жилищната криза в Калифорния?