Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Мрачният сценарий на Карни за британския жилищен пазар е малко вероятен

Цените на жилищата в Лондон може да нараснат с 10% в случай на мек Brexit

Мрачният сценарий на Карни за британския жилищен пазар е малко вероятен

Снимка: Архив Ройтерс

Икономистите не вярват в мрачния сценарий на гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни за срив на жилищния пазар във Великобритания в случай на хаотичен Brexit без сделка, съобщава Bloomberg.

Малко вероятно е цените на жилищата да спаднат в най-лошия случай с 35% до три години, както предупреди Карни миналата седмица. Това показва допитване сред десет икономисти от Bloomberg News. Цените ще намалеят с 10% или по-малко, казват шестима от анкетираните. Другите четирима очакват спад от над 10%, но не и 35%.

Допитването предлага по-оптимистична гледна точка за перспективите пред британския имотен пазар в момент, когато анализатори и икономисти опитват да разчетат различни сигнали. Тази седмица бяха оповестени окуражителни данни за скок на цените на жилищата след най-дългата губеща серия от финансовата криза насам. Данните на имотния сайт Rightmove за офертните цени на жилищата във Великобритания показаха ръст от 0,7% през септември, който се дължи на по-силните продажби. В цялата страна цените на жилищата през август отбелязаха първото си покачване от пет месеца, стана ясно от доклад на Acadata.

В случай на мек Brexit седем от анкетираните икономисти са заявили, че цените на жилищата може да нараснат с 5 до 10%, а само един бил на мнение, че ще останат в застой или ще намалеят.

Още по темата
Освен анкетираните икономисти, споделили очакванията си за ценовия диапазон на жилищата при различните възможни сценарии, анализатори на имотния пазар, интервюирани от Bloomberg също не очакват мрачен сценарий за британския жилищен пазар. Пазарът се оценява на 9,38 трлн. долара, като Лондон съставлява около една четвърт от него.

Според Лусиан Кук, директор на отдел „Изследвания“ в консултантската компания Savills, спад на цените на жилищата от 35% е малко вероятен и „безпрецедентен“. Той припомня далеч по-лекото понижение на цените, когато Великобритания напусна Механизма на обменните курсове. Тогава те се понижиха с около 20% от края на 1989 г. до началото на 1993 г. В разгара на финансовата криза цените на жилищата намаляха с около 19% от третото тримесечие на 2007 г. до първото тримесечие на 2009 г.

Фейзал Дурани, ръководител на отдел „Изследвания“ в Cluttons, казва от своя страна, че други проблеми като достъпността на жилищата и данъците остават далеч по-големи предизвикателства. Неговата прогноза е за кумулативен растеж от 4,7% в идните пет години, като цените на жилищата в Лондон се очаква да постигнат ръст от 12% в същия период.

Според Саймън Рубинсън, главен икономист в Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS), се наблюдава по-голяма предпазливост от страна на продавачите и на купувачите и това увеличава несигурността на пазара. Съществува опасност предприемачите да забавят нови проекти и има риск говоренето в последно време да промени мисленето на купувачите.

„Дори да сме леко песимистични, трудно е да си представим, че цените ще намалеят толкова. В случай на твърд Brexit цените в Лондон и Югоизточна Англия може да намалеят повече, но във Великобритания като цяло положението вероятно ще е добро“, прогнозира Рубинсън.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам