Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Обезценяването на валути в ЦИЕ обременява собственици и наематели на имоти

Местните парични единици са се обезценили с 10% през февруари-март, сочи доклад на консултантска компания

Обезценяването на валути в ЦИЕ обременява собственици и наематели на имоти

Снимка: Архив Ройтерс

През периода февруари – март 2020 г. в държавите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които не са част от еврозоната или не са в условия на валутен борд, се наблюдава обезценяване на местните парични единици от около 10%, показва анализ на Colliers International.

Румънската лея прави изключение със спад от 1%, дължащ се основно на намесата на централната банка. Тъй като цените на наемите в повечето държави в ЦИЕ са определени в евро, това може да затрудни допълнително някои наематели, особено тези, чиито приходи са в местна валута, счита консултантската компания.

“В  паралел с принудителните и доброволни затваряния на обекти в сферата на търговията, храни и напитки, развлекателната индустрия, офисите, както и някои производствени предприятия, за да се запази здравето на хората, това обезценяване обременява допълнително собствениците и наемателите на имоти“, коментира Кевин Търпин, регионален директор на проучванията в Colliers за ЦИЕ.

Още по темата
Това е нова и неизследвана досега територия. Пандемията и свързаното с нея извънредно положение ограничават осъществяването на обичайните работни процеси за много хора и бизнеси. В тази връзка постигането на общ компромис - възможно най-добрия в тежка ситуация, положително е начин да се защитят интересите на всички в дългосрочен план“.

От една страна, собствениците на имоти разбираемо ще поискат да получат наемите си, за да защитят своите инвестиции. От друга, наемателите ще трябва да подсигурят бъдещето на своя бизнес и служители. Във всички сегменти на пазара на недвижими имоти перспектива, в която в сградите липсват компании ползватели, а за компаниите няма сгради, в които да осъществяват дейността си, не представлява желана ситуация за никоя от страните.

„Разсрочването на банкови кредити и други финансови мерки, включително правителствена помощ в подкрепа на икономиката, се подготвят и ще бъдат или вече са въведени в държавите от ЦИЕ. Докато тези мерки и ефектът от тях станат напълно ясни е важно да намерим работещи решения, които да ги допълнят, тъй като можем да предположим, че каквато и да е подкрепата, тя няма да доведе до магическо разрешаване на проблема“, коментира Люк Доусън, изпълнителен директор и мениджър капиталови пазари в Colliers за региона на ЦИЕ.

Вместо директно стартиране на правни спорове за плащания, наблюдаваме вече случаи, в които наемодатели обсъждат предоставяне на отсрочки или други инструменти за краткосрочна подкрепа . От своя страна, наемателите се очаква да предложат удължаване на договорите си или отместване на възможности за прекратяване в отговор на тези на мерки.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Испания, Канада и Франция са магнитите за чужденци в търсене на нов дом