IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин планира въвеждането на пилотен имотен данък в някои региони

Данъкът ще помогне да се охлади нажеженият имотен пазар, където цените са скочили с над 2000% от приватизацията на жилищния пазар през 90-те години

11:32 | 25.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-високопоставеният орган на китайския парламент заяви в събота, че ще въведе пилотен имотен данък в някои региони, съобщава Ройтерс, цитирайки официалната информационна агенция Синхуа.

Държавният съвет ще определи кои точно региони ще бъдат включени в схемата и други детайли, добавя Синхуа.

Отдавна обсъжданият имотен данък, срещащ сериозно противопоставяне, набра инерция, откакто президентът Си Дзинпин изрази подкрепата си за това, което експертите описват като една от най-дълбоките промени в имотните политики на Китай от цяло поколение.

Данъкът ще помогне да се охлади нажеженият имотен пазар, където цените са скочили с над 2000% от приватизацията на жилищния пазар през 90-те години, създавайки криза с достъпността през последните години.

Дебатите по темата обаче се случват в чувствителен момент, тъй като имотният пазар в Китай показва значителни признаци на стрес, а цените на жилищата започнаха да спадат в десетки градове.

Данъкът ще важи за жилищни и нежилищни имоти, както и за собственици на земя и имоти, но няма да важи за законно притежавани селски земи с прилежащи жилища към тях, казва Синхуа.

Пилотните схеми ще продължат пет години от обявяването на детайлите от Държавния съвет.

Идеята за налог върху собственици на жилища за пръв път се появи през 2003 г., но се провали заради опасения, че ще засегне търсенето на имоти, цените на жилищата, благосъстоянието на домакинствата и бъдещите имотни проекти.

Той среща съпротива от заинтересованите лица, включително местните правителства, които се опасяват ще понижи стойността на имотите или ще задейства разпродаване на пазара.

Около 90% от домакинствата притежават поне един имот, обяви централната банка миналата година.

Анализаторите обаче смятат, че данъкът ще донесе така необходими приходи.

„Продажбата на земи вече не е устойчив източник на държавни приходи“, заявиха от Capital Economics в петък. „Постепенното прилагане би трябвало да смекчи опасенията, че един данък може да доведе до срив на цените“, се казва още.

В пилотни програми, представени през 2011 г., мегаградовете Шанхай и Чунцин наложиха данък между 0,4% и 1,2% върху собствениците на жилища, но само за тези на луксозни и на втори домове. Досега обаче пилотните програми не бяха разширени към повече градове.

Анализаторите очакват по-широката пилотна програма първо да включва по-богатите и икономическо по-диверсифицираните региони в Източен и Южен Китай, например провинциите Джъзян и Гуандун.

„Очаква се Джъзян да бъде включен в реформата, особено Ханджоу“, заяви Йен Юедзин, директор на шанхайската E-house China Research and Development Institution.

Ханджоу, където е базиран гигантът в електронната търговия Alibaba, е осмият по богатство град в Китай. Брутният му вътрешен продукт достигна 1,61 трлн. юана (252 млрд. долара) миналата година, което е около 70% от този на Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още