Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на обезпечени с имоти кредити са достигнали нов връх през 2018 г.

Те са нараснали с 13,16% на годишна основа и възлизат на 129,5 млрд. евро

Продажбите на обезпечени с имоти кредити са достигнали нов връх през 2018 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на обезпечени с имоти кредити са достигнали нов исторически връх в Европа през 2018 г., сочат данни на консултантската компания CBRE.

Те са нараснали с 13,16% миналата година, като общата им стойност възлиза на 129,5 млрд. евро. Повечето продадени портфейли са били подкрепени от бизнес имоти, но често кредитните портфейли включват микс от жилищна, бизнес имоти и терени.

Още по темата
Банките в южноевропейските страни като Италия, Испания, Гърция и Португалия все още имат високи нива на необслужвани кредити и са подложени на постоянен натиск от държавата и регулаторните органи да ги намаляват, отбелязва CBRE.

Средният размер на продадения кредитен портфейл миналата година е надхвърлил един милиард евро, като при обезпечените с бизнес имоти кредити е достигнал 1,4 млрд. евро. В сравнение с предходни години големите продажби са били предпрочитани от продавачите, като 32 трансакции са включвали портфейл на стойност над 1 млрд. евро.

Инвеститорите притежават почти 100 млрд. евро за инвестиране в заеми, като капиталът е нараснал спрямо 77 млрд. евро през 2017 г. 89% от сумата е притежавана от американски инвестиционни мениджъри. Британските компании оформят дял от 7%, а останалите 4% се държат от други европейски страни.

CBRE прогнозира, че страните, които ще движат продажбите на заеми през 2019 г., ще са същите като през последните две години – испански, италиански, гръцки и португалски банки притежават значителен обем от необслужвани заеми. От началото на годината в процес на финализиране са 20 трансакции на обща стойност 23 млрд. евро, които се очаква да бъдат завършени през първото полугодие.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на жилищата в Германия и Великобритания растат силно, Китай забавя темп