IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите във Великобритания увеличават офертите за жилища на пазара

Обявените за продажба имоти са нараснали с 14% само в последните две седмици

10:18 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Нажеженият жилищен пазар във Великобритания може би е напът да се охлади след увеличението с 24% на продавачите, които предлагат жилища на пазара, предава Bloomberg.

Сайтът за имотни обяви Rightmove съобщава, че оценките, които правят брокери на недвижими имоти, са достигнали най-високото си ниво от януари насам. Броят на жилищата, които са излезли на пазара, е нараснал с 14% само в последните две седмици.

Данните потвърждават очакванията за забавяне на пазара, който до момента се справяше добре въпреки прогнозите за рецесия и пандемията и това доведе до рекорден ръст на цените за покупка на нови жилища.

Кредитори и брокери стават по-песимистични в последните седмици, като очакват, че свиването на разходите за живот и по-високите лихви ще натежат на пазара. Сега изглежда, че предлагането на жилища е напът да се увеличи.

„Наблюдаваме леко успокояване на пазара и на темпа на растеж на цените в сравнение с изключителните нива от миналата година“, коментира Тим Банистър, директор на имотния портал Rightmove. „Сега виждаме признаци, че част от натиска върху наличностите също се смекчава“, допълва той.

Банистър остава оптимист, че пазарът не е напът да се срине, като отбелязва, че търсенето на нови жилища изпреварва предлагането. Той съветва продавачите да обявяват жилищата си за продажба, преди да купят нов дом, за да улеснят процеса.

„Големият брой искания за оценка на имоти, който отчитаме, е положителен знак за по-голям избор в бъдеще“, отбелязва Банистър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още