IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ стартира програма за разкриване на действителните купувачи на луксозни имоти

Пилотната инструкция цели да набере максимално голям набор от данни, който да се използва за постоянни промени в правилата

16:44 | 14.01.16 г.
САЩ стартира програма за разкриване на действителните купувачи на луксозни имоти

Министерството на финансите на САЩ стартира програма за проследяване на купувачите на висок клас имоти в Ню Йорк и Маями с пари в брой, съобщава Financial Times.

Властите в Страната на неограничените възможности се опасяват, че пазарът на имоти се е превърнал в любима дестинация за чужденци, които искат да “изперат” пари.

Американското финансово министерство е издало инструкция за застрахователните компании в двата града да разкрият действителните собственици на “кухи” фирми, които са използвани с цел покупка на имоти и сделките са осъществени с кеш.

Указанието влиза в сила от 1 март и ще действа за срок от 180 дни. Целта е да се събере максимално голям набор от данни, който да се използва за постоянни промени в правилата.

“Стремим се да разберем риска от това доколко корумпирани лица от чужди държави или международни престъпници могат да използват луксозните имоти в САЩ, за да инвестират тайно “мръсни” пари”, коментира Дженифър Шаски Калвъри, директор на Изпълнителната мрежа за разследване на финансови престъпления.

Тя обяснява, че с времето ипотечният пазар в САЩ се е развил така, че да осигурява максимална прозрачност. Това обаче не се отнася за сделките в брой.

Вашингтон се е насочил към две от любимите дестинации на чуждестранните купувачи – Манхатън и Маями. Проверката ще обхване имоти на стойност минимум 3 млн. долара в Манхатън и минимум 1 млн. долара в Маями.

Почти две трети от сделките с имоти над 2 млн. долара в двата града, осъществени през 2015 г., са били в брой, сочат резултатите от изследване на консултантската компания RealtyTrac. Повече от половината сделки в Маями и около една трета в Манхатън са сключени с дружества с ограничена отговорност, които се използват с цел скриване самоличността на купувачите.

През последните години все повече богати чужденци избират да придобият имот в САЩ. В по-големите градове по света, като Ню Йорк и Лондон, тези купувачи често са обвинявани за силния ръст на цените на жилищата и изтласкването на местните жители от пазара. Нашумяха и няколко случая, в които бяха проследени сделки на фирми до чуждестранни длъжностни лица или техни сътрудници.

Според анализатори това е първата стъпка към въвеждането на постоянно действащи правила за прозрачност при сделките с чужденци. Някои обаче се опасяват доколко акцията ще е ефективна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още