IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия може да конфискува неизползвани земи за строителство на жилища

Недостигът на земя за строителство може да осуети плановете за построяване на половин милион жилища в големите градове в страната

12:19 | 27.04.13 г.
<p>
	Строеж на сграда в саудитската столица Рияд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строеж на сграда в саудитската столица Рияд. Снимка: Ройтерс

Градските терени, които не се разработват, могат да бъдат конфискувани, за да бъдат построени жилища за нуждаещите се, заяви министърът на строителството на Саудитска Арабия Шауайш ибн Сауд ад Дуайхи, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА.

"Отчуждаването на собственост в обществен интерес се прави по цял свят", заяви Ад Дуайхи. Неизползвани военни терени също ще бъдат използвани за бъдещо строителство на жилища, допълни той.

Страната, която е най-големият в света износител на петрол и най-голямата арабска икономика, полага усилия да реформира строителството и трудовия пазар, за да улесни гражданите да намират жилища и работа в частни компании.

Недостигът на земя в големите градове осуети плановете за построяване на половин милион жилища - проект, разпоредени от крал Абдула през 2011 година, за който анализатори твърдят, че е сред мерките за предотвратяване на безредици от типа на "Арабската пролет".

Богати саудитци са купили поземлени терени в жилищни зони в цялата страна като дългосрочна инвестиция, което повишава цените и ги прави твърде скъпи за предприемачите, строящи жилища за хора с ниски доходи. Според предишната система други терени пък са давани като поземлени субсидии на хора, които не могат да си позволят да ги разработят.

През април с кралски указ на министрите бе наредено да предадат терени за разработване на министерството на строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още