IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитските власти попаднаха в капан заради щедрите дарения на земя

Кралската фамилия е раздала множество парцели, които е трудно да си върне обратно или да принуди собствениците им да ги застроят

10:00 | 25.03.13 г.
Саудитските власти попаднаха в капан заради щедрите дарения на земя

Кралят на Саудитска Арабия Абдулла плаща цената за щедростта си, пише Bloomberg. Раздаването на парцели в миналото сега подкопава плановете му да построи половин милион жилища и да отвори ипотечния пазар в страната.

Държавните дарения на земя в градовете с достъп до пътища, водоснабдяване и електричество не оставиха почти никакви площи за ново строителство, твърди Аднан Гошеш, съветник в местното жилищно министерство. Това ще осуети плановете на властите за изграждането на нови жилища и правителството ще бъде принудено да избира между обратното изкупуване на градски парцели, чиито цени са надути след години на спекулации, и по-скъпото строителство в пустинята.

"Около 50% от парцелите в някои градове са незастроени, а правителството е принудено да търси възможности в покрайнините на пустинята", посочва Гошеш. "Не е нито икономично, нито устойчиво да се строи извън границите на градовете", допълва експертът.

Преди две години 89-годишният монарх обяви, че ще похарчи 250 млрд. риала (66,7 млрд. долара) за изграждането на домове в кралството, след като Арабската пролет притисна властите да обърнат внимание на проблема с недостига на жилища. Освен това бяха предприети и мерки за засилване на частната жилищна собственост, както и за увеличаване на ипотечното кредитиране.

Липсата на достъпни парцели ще увеличи още повече времето и разходите за жилищно строителство както в частния, така и в държавния сектор. В Саудитска Арабия около 60% от населението живее под наем, а по-малко от 4% от домовете са закупени с ипотека.

Обикновено в кралството около 50% от разходите за строителство на едно жилище се падат на земята. За сравнение, в Европа този дял е около 1/3. Високата цена кара частните фирми да избягват проекти за строителство на жилища за средната класа, посочват експерти.

Саудитските власти са притеснени от недостига на парцели и планират да предприемат мерки като част от проект за национална жилищна стратегия. На незастроените площи в Рияд се падат около 40% от всички имоти, а цените са "прекалено раздути", заяви говорител на жилищното министерство, цитиран от Bloomberg.

Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още