Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Сривът на жилищните цени в Лондон спря поскъпването на имотите в страната

Цените на жилищните имоти в страната са на най-ниското си ниво от над 4 години

Сривът на жилищните цени в Лондон спря поскъпването на имотите в страната

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищните имоти във Великобритания са изпаднали в застой през юли, след като сривът на цените в Лондон се е разпространил и из останалите региони, посочват от Кралския институт на лицензираните оценители (RICS).

След месеци на спад на жилищния пазар в Лондон, до голяма степен идващ от луксозните имоти в центъра на града, цените в Югоизточна Англия отчитат най-лошото си представяне от 2011 г., казват от RICS в проучване, публикувано в четвъртък и цитирано от Ройтерс.

Още по темата

На национално ниво RICS казва, че ценовият му индикатор за жилищните имоти е на най-ниското си ниво от над 4 години въпреки ръстовете в цените в Северна Ирландия, Уест Мидландс и Югозападна Англия. През следващите 12 месеца респондентите в анкетата очакват цените да се вдигнат, макар че оптимизмът им е на едногодишно дъно.

„Активността в продажбите на жилищния пазар се забавя през последните месеци, а най-обезпокоителният аспект от последното проучване е предположението, че това може да продължи още известно време“, казва Саймън Рубинсън, главен икономист на RICS.

Докладът е поредният, който показва, че жилищният пазар на Острова се е забавил значително през последната година, докато ценовата инфлация намалява скоростта си, а търсенето на ипотечни кредити спада. Голяма част от слабостта е в резулат на по-ниските цени на най-скъпите жилища. Според проучването на RICS офертните цени на 60% от жилищата, продавани за над 1 млн. паунда (1,3 млн. долара), са били понижени през последните два месеца. За имотите на цени под 500 хил. паунда делът е 37%.

Икономиката се охлажда, а Английската централна банка намали прогнозите си за растежа този месец и заяви, че несигурността около Brexit взима своите жертви. Отделни доклади от изминалата седмица показаха, че и потребителските разходи, и растежът на цените на жилищата отчитат най-лошия си спад от началото на 2013 г.

Макар че респондентите в анкетата не са съгласни, че Brexit е причината за спада на жилищния пазар, според RICS политическата несигурност има известна роля. Основният проблем е недостигът на жилища за продажба, въпреки че ограниченият интерес на купувачите и последиците от данъчните промени миналата година също имат влияние.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от По света
Гърците, предлагащи краткосрочни наеми, попаднаха под контрола на данъчните власти