Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Строителната продукция в ЕС и еврозоната отчита рязък спад през март

В Румъния, Германия и Нидерландия строителството продължава да расте въпреки икономическата блокада

Строителната продукция в ЕС и еврозоната отчита рязък спад през март

Снимка: архив Ройтерс

Строителната продукция в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната рязко се свива през март на фона на икономическата блокада и мерките за спиране разпространението на коронавируса Covid-19 в региона, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Показателят се понижава с 14,1% в еврозоната и с 12% в целия ЕС през март спрямо февруари. На годишна база спадът е още по-голям – съответно 15,4% и 13,4%.

Строителството на инфраструктура пада с по-бързи темпове в сравнение със сградното строителство, вижда се още от данните.

Франция е лидер по спад на строителната продукция и на месечна, и на годишна база – съответно 40,2% и 41,2%. На второ място е Италия с месечно понижение на строителната продукция през март от 36,2% и годишно от 35,4%.

Същевременно в Румъния строителството расте – през март спрямо февруари с 2,1%, а спрямо март 2019 г. – с 28,1%. Подобна е и тенденцията в Германия, като числата са, съответно, 1,8% и 5,1%, както и в Нидерландия – ръст от съответно 1,5% и 1,4%.

В България за първото тримесечие се наблюдава понижение от 4,2% спрямо предходното тримесечие. За март спадът е още по значителен – от 11,2% спрямо февруари.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Офис пазарите в Азия: От наемни договори към членска такса