Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Технологичният сектор остава двигател на офис пазара в Северна Америка

Силициевата долина, Вашингтон и Ванкувър са сред пазарите, които ще проявят устойчивост в кризата, сочи доклад

Технологичният сектор остава двигател на офис пазара в Северна Америка

Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

Делът на технологичната индустрия в дейността по наемане на офиси в Северна Америка през първото полугодие е намалял съвсем леко до 20% спрямо 21% миналата година, тъй като заетостта в технологичния сектор се е оказала устойчива по време на пандемията, сочи доклад на консултантската компания CBRE, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Докладът отразява последиците върху търсенето на офиси и наемите на 30-те водещи технологични пазара в САЩ и Канада. CBRE установява, че преди пандемията наемите на офиси са нараснали на 29 от следените пазари през последните две години до 30 юни, като пет от тях са регистрирали двуцифрен процентен ръст. Нетното усвояване, което измерва новонаетите в сравнение с новопоявилите се офис площи, е отбелязало скок на 26 пазара през последните две години.

Но последиците от COVID-19 и свързаните с него предизвикателства към икономиката засягат офис пазара. Наемната активност от технологични компании е намаляла с 46% през второто тримесечие спрямо средното ниво през 2019 г., а цялостната наемна активност на офис пазара в САЩ от началото на годината се е свила с 44%. Офис площите, предложени за преотдаване под наем на 30-те водещи технологични пазара, са нараснали с 42% или около 2,5 млн. кв. м, а общо от началото на годината достигат 8,4 млн. кв. м. Технологичните компании съставляват една четвърт от преотдадените площи.

Още по темата
„Малко индустрии излизат от пандемията незасегнати и технологичният сектор не е изключение“, казва Тод Хусак, управляващ директор в отдел „Технологии и медии“ в CBRE. „Но технологичната индустрия и офис пазарите, на които тя има значително присъствие, се оказват устойчиви тази година. Голяма част от индустрията затвърждава стойността си, като предлага необходимите технологични продукти и услуги за постигане на бизнес продуктивност и приемственост. Редица индикатори като силни инвестиции от фондове за рисков капитал показват, че предстои нов растеж“, допълва той.

CBRE посочва редица пазари, които са в добри позиции да покажат устойчивост по време на пандемията, а растежът след това се основава на съсредоточаването в тях на технологични компании с висока пазарна капитализация, умерени наеми на офисите и растящ брой служители в технологичния сектор. Това са Силициевата долина, Вашингтон, Ванкувър, Атланта, Далас-Фот Уърт, Ралей-Дърам и Сан Диего.

Може би най-устойчивите офис пазари в тази криза са водещите технологични подпазари, които често се намират в близост до университети. CBRE установява, че средните нива на наемите на офиси във водещите технологични подпазари носят 18% бонус към средните наеми в градовете им като цяло. Пазарите, които носят най-голям бонус, са Ийст Кеймбридж в Бостън (137%), Санта Моника в Южна Калифорния (70%) и Пало Алто в Силициевата долина (72%). Технологичните подпазари също така генерират някои от най-големите ръстове на наемите и усвояване на офис площи в градовете им.

Половината от следените 30 технологични пазара са регистрирали двуцифрен процентен ръст на работните места в сектора на технологичния софтуер и услуги през 2018-2019 г. спрямо 2016-2017 г. На първо място е Ванкувър с 29,2%, следван от Сан Франциско с 26,9%, Остин с 22,9%, Сиатъл с 21,9% и Ню Йорк с 18,4%.

„Технологичният сектор отново ще води икономическия ни растеж през идните години“, смята Колин Ясукочи, главен изпълнителен директор на центъра за технологични анализи в CBRE. „Жизненоважната роля, която технологиите играят в помощ на обществото и бизнеса, за да се адаптират и да устоят на пандемията, показва, че тя дори ще се разшири занапред. Възможностите, които тази криза създават, ще доведат до появата на много технологични стартъпи като при предишните кризи“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Пандемията ускорява растежа на складови и логистични фирми в Югоизточна Европа