IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замразяването на наемите в Берлин официално влезе в сила

Критиците на противоречивата мярка обаче я оспорват в съда

18:39 | 24.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Берлин официално замрази от миналата неделя наемите на 1,5 млн. апартамента за следващите пет години. Противоречивият ход цели да наложи контрол върху резкия ръст на цените, който принуди много жители на германската столица да я напуснат, съобщава Euronews.

Берлин е първият германски град, който влияе толкова директно върху цените на наемите, а мярката беше определена от поддръжниците й като стъпка към по-голяма честност. Критиците й обаче я отрекоха като социалистически метод.

„Вярно е, че Берлин опитва да спре растящите цени на наемите. Федералният парламент пропусна възможността да предприеме ефективни мерки през последните години“, коментира Улрих Роперц, ръководител на Германската асоциация на наемателите, цитиран от DPA.

Само малка част от жителите на Берлин са собственици на жилищата или апартаментите си, докато повечето хора традиционно живеят в жилището си под наем подобно на ситуацията в цялата страна.

Цените на наемите в германската столица бяха ниски, след като падането на Берлинската стена през 1989 г. отвори вратите за бившия комунистически изток. Това увеличи притока на художници и други хора с бохемски начин на живот.

Но през последните години наемите в града с 3,7 млн. души население поскъпнаха главоломно, изтласквайки семейства от средната класа от централните жилищни квартали на Берлин. Наемите в работническите квартали също нараснаха толкова, че дългогодишни наематели вече не могат да си позволят да останат в тях.

Освен това в Берлин има недостиг на жилища, което затруднява още повече новодошлите хора в града и местните жители, които са били принудени да напуснат дома си заради скока на наема, да намерят достъпно жилище.

Замразяването на наемите предвижда те да останат на настоящото си ниво през идните пет години за апартаменти, които са били построени преди 2014 г. Според критиците замразяването на наемите няма да позволи на собствениците на имоти да инвестират в ремонти на жилищата, защото след това няма да могат да повишат наема.

Наемателите, които смятат, че наемът им е твърде висок, са насърчавани да поискат от собственика на жилището да го намали. Но противоречивият закон е оспорван в съда от негови противници и някои експерти предупреждават наемателите да не харчат парите, които могат да спестят, в случай, че замразяването на наемите в крайна сметка бъде отменено от съда.

Замразяването на наемите, въведено от лявото коалиционно правителство в Берлин, е силно критикувано от по-консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, който е в опозиция в правителството на провинция Берлин.

„Законът не е решение на продължаващия недостиг на жилища... Замразяването не помага на никого, ако в крайна сметка спестените пари от наем трябва да бъдат платени отново“, коментира в комюнике в неделя берлинската фракция на християндемократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още