IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Все още не разполагаме със 121 гласа

Подкрепям решението за експулсирането на руските дипломати, каза сегашният вицепремиер в оставка и кандидат-премиер на ПП

21:15 | 01.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Асен Василев по време на икономически форум. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Асен Василев по време на икономически форум. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Най-голямата парламентарна фракция „Продължаваме промяната“ и нейният кандидат-премиер Асен Василев все още не разполагат със 121 народни представители, които да подкрепят бъдещия кабинет. Това призна самият Василев в свое интервю за БНТ. 

По-рано днес председателят на парламентарната група Андрей Гюров заяви, че утре започват разговори за подкрепа с БСП, а след това с "Демократична България", но трите партии имат общо 109 гласа, а с независимите – евентуално 114, които се очаква да подкрепят кабинет.

„В момента все още търсим подкрепа за програмата на този кабинет и начина, по който да работим. Да тръгнем да сглобяваме кабинет, преди да е ясно дали програмата и начинът на водене на политика имат подкрепа, е прибързано", аргументира той нежеланието си да поясни дали Кирил Петков ще бъде министър в евентуалния бъдещ кабинет. Василев потвърди намерението да не разговаря с лидера на доскорошния партньор "Има такъв народ" Слави Трифонов, защото имат големи различия.

На въпрос дали смятат да разговарят със Слави Трифонов, Василев отговори: "Не, нямаме и намерение. С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина, по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фирми да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите". 

България има най-голямото неравенство между бедни и богати в Европа и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки, заяви Василев.

Той каза още, че решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство. Взето е по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те са предвижили съответните ноти.

„Аз смятам, че това решение е правилно“, каза Василев.

„Русия започна конфронтацията - тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили. Няма как някой да каже: „ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави" и ние да се държим така, все едно „те ни плюят, все едно, че дъжд ни вали", каза той.

Василев припомни, че това не е първият път, в който дипломатическите отношения между България и Русия се прекъсват. По думите му у нас ще останат 43 руски дипломати при 12 български в Москва. Това е два пъти повече от дипломатите, които Русия има в Нидерландия или Румъния, подчерта Василев.

Запитан за високите харчове в ревизирания бюджет, Василев каза, че държавата няма да фалира заради допълнителните разходи в бюджета. „В момента имаме приходи с 1,1 млрд. лева повече от разходите към 30 юни. Имаме над 8 млрд. лева в единната сметка. Към момента имаме дълг, който е по-нисък от дълга в началото на годината. Фискално страната стои много стабилно", каза финансовият министър в оставка.

Допълнителният разход от 760 млн. лв., след който следва да има и приходи, е трудно изпълним, но е изпълним, призна Василев. По думите му всичко зависи много от икономическата ситуация в последните четири месеца на годината, но няма да има нищо драматично, което да застраши финансовите устои на държавата.

„Цените на електроенегрията са овладени - видяхте, че парламентът гласува компенсации за бизнеса. Цените за бита са реално същите като миналия месец, увеличението е 2-3%. Горива, бензин за съжаление не произвеждаме и зависим от цените на петрола", добави още Василев.

По-рано днес президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на ново правителство в рамките на настоящото Народно събрание на "Продължаваме промяната" (ПП) като първа политическа сила. Номинираният за премиер Асен Василев прие проучвателния мандат.

"За мен това е огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите за България е важно да имаме кабинет, както и той да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и да отстоява българския интерес и независимостта на България така, както и в първия мандат на "Продължаваме промяната", бяха първите думи на Василев при президента.

Коалиционните партньори на „Продължаваме промяната” - БСП и „Демократична България“, се връщат на масата на преговорите за нов кабинет в настоящото Народно събрание. Заявките бяха направени веднага след като премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че досегашният вицепремиер и министър на финансите Асен Василев ще е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още