IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият украинец се зарече да възстанови Мариупол

Ще имаме нужда от безпрецедентна международна програма за възстановяване, план "Маршал" за Украйна, заяви Ринат Ахметов

20:17 | 16.04.22 г. 23
<p>
	<em>Ринат Ахметов е собственик на &quot;Метинвест&quot;, най-големия производител на стомана в Украйна.&nbsp;</em><em>Снимка: БГНЕС/EPA/DANIEL NAUPOLD</em></p>

Ринат Ахметов е собственик на "Метинвест", най-големия производител на стомана в Украйна. Снимка: БГНЕС/EPA/DANIEL NAUPOLD

Най-богатият човек в Украйна - Ринат Ахметов, обеща да помогне за възстановяването на обсадения град Мариупол. Там той притежава два огромни стоманодобивни завода, които според него отново ще се конкурират в световен мащаб, пише Ройтерс.

Бизнес империята на Ахметов е потърпевша от осем години битки в източната част на Украйна, но той остава убеден, че украинските "смели войници" ще защитят града на Азовско море, опустошен от седем седмици бомбардировки.

Засега обаче неговата компания "Метинвест", най-големият производител на стомана в Украйна, обяви, че не може да изпълнява своите договори за доставка и въпреки че неговата финансова и индустриална SCM Group обслужва задълженията си по дълга, частният му производител на електроенергия DTEK "оптимизира плащането на дълговете си" в споразумение с кредиторите.

"Мариупол е глобална трагедия и световен пример за героизъм. За мен Мариупол е бил и винаги ще бъде украински град", заявява Ахметов в писмени отговори на въпроси на Ройтерс.

"Вярвам, че нашите смели войници ще защитят града, въпреки че разбирам колко им е трудно", казва той, добавяйки, че е в ежедневен контакт с мениджърите на "Метинвест", които управляват заводите "Азовстал" и "Железоходен комбинат Илич" в Мариупол.

В петък "Метинвест" заяви, че никога няма да работи под руска окупация и че обсадата на Мариупол е спряла над една трета от производствения капацитет на Украйна в металургията.

Ахметов похвали "страстта и професионализма" на президента Володимир Зеленски по време на войната, като привидно изглади отношенията, след като миналата година украинският лидер заяви, че заговорници, надяващи се да свалят правителството му, са се опитали да въвлекат и бизнесмена.

Тогава Ахметов нарече твърдението "абсолютна лъжа". "И войната със сигурност не е моментът за противоречия... Ние ще възстановим цялата Украйна", казва той, добавяйки, че се е върнал в страната на 23 февруари и е там оттогава.

План "Маршал" за Украйна

Ахметов не казва къде точно се намира, но е бил в Мариупол на 16 февруари - деня, в който някои западни разузнавателни служби очакваха инвазията да започне. "Говорих с хора по улиците, срещнах се с работници...", казва той.

"Амбицията ми е да се върна в украински Мариупол и да изпълним нашите (нови производствени) планове, така че произведената в Мариупол стомана да може да се конкурира на световните пазари, както преди".

Бизнес империята на Ахметов, дълго време най-богатия човек в Украйна, се свива от 2014 г., когато Русия анексира черноморския полуостров Крим, а два източни украински региона - Донецк и Луганск, обявиха независимост от Киев.

Според списание Forbes нетното състояние на Ахметов през 2013 г. е достигало 15,4 млрд. долара. В момента то възлиза на 3,9 млрд. долара. 

"За нас войната избухна през 2014 г. Изгубихме всичките си активи както в Крим, така и във временно окупираната територия на Донбас. Загубихме бизнеса си, но това ни направи по-твърди и по-силни", посочва той.

"Уверен съм, че като най-големият частен бизнес в страната, SCM ще играе ключова роля в следвоенното възстановяване на Украйна", казва той, цитирайки официални лица, че щетите от войната са достигнали 1 трлн. долара.

"Определено ще имаме нужда от безпрецедентна международна програма за възстановяване, план "Маршал" за Украйна", изтъква той, визирайки американския проект, който помогна за възстановяването на Западна Европа след Втората световна война.

"Вярвам, че всички ние ще възстановим една свободна, европейска, демократична и успешна Украйна след нашата победа в тази война".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 2 години
"Най-богатият украинец се зарече да възстанови Мариупол"... и да стане още по-богат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
viva
преди 2 години
Добре де, само на мен ли ми прави впечатление. В заглавието олигарха се зарича да възстанови Мариупол, демек - голям патриот, а в подзаглавието вече: имали нужда от безпрецедентна международна програма за възстановяване. Демек, готов да възстановява, ама с чуждите пари. Аман от лицемери. Грам не им дреме за самите хора. Само възможностите за трупане на пари им е в главите. Бизнесът е най-важното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
GiRo
преди 2 години
Импо, спешно се освидетелствай. Има хора, които могат да ти помогнат, не само да ти се смеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 2 години
неее, казан трябва да върнат на татарите, крим е украински
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Крим трябва да бъде върнат на татарите. Над 90 процента са били такива столетия до идването на Сталин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
То и Бавария е автомомна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Дори няма нито един руснак в Украйна. Ти в някаква алтернативна реалност ли си ?! 5 милиона бягат от хубавите пязари и детски градини ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
То и турция ако превземе Кърджали там 90 процента ще гласуват за автономия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...Крим стана част от Русия защото беше и е автономна република със свой парламент....'' Това е лъжа- превод с гугъл преводача- Конституция на Украйна - раздел XАВТОНОМНА РЕПУБЛИКА КРИМЧл. 134. Автономна република Крим е неразделна част от Украйна и в рамките на правомощията, определени от Конституцията на Украйна, решава въпроси от своята компетентност.Член 135. Автономната република Крим има Конституцията на Автономната република Крим, която се приема от Върховната Рада на Автономна република Крим и се одобрява от Върховната Рада на Украйна не по-малко от половината от конституционния състав на Върховната република Крим. Рада на Украйна.Нормативните правни актове на Върховната Рада на Автономна република Крим и решенията на Министерския съвет на Автономна република Крим не могат да противоречат на Конституцията и законите на Украйна и се приемат в съответствие с Конституцията на Украйна, законите на Украйна, актове на президента на Украйна и на кабинета на министрите.https://.....president.gov.ua/ua/documents/constitution/konstituciya-ukrayini-rozdil-h Нали се сещаш, че всеки твой опит да представиш някое правно положение за несъществуващо, с цел да оправдаеш руската незаконна агресия, незаконната окупация и руската незаконна анексия на Крим, ще срещне от моя страна разобличаването на оправданието ти с нормативни актове и автентични писмени документи и закони. Освен това- Определение агрессииУтверждено резолюцией 3314 (ХХIХ) Генеральной Ассамблеи от 14 декабря 1974 года Статья 51. Никакие соображения любого характера, будь то политического, экономического, военного или иного характера, не могут служить оправданием агрессии.2. Агрессивная война является преступлением против международного мира. Агрессия влечет за собой международную ответственность.3. Никакое территориальное приобретение или особая выгода, полученные в результате агрессии, не являются и не могут быть признаны законными.https://....un.org/ru/documents/decl_conv/conventions/aggression.shtml
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Ами документи изтекоха. Факт е и че през 90-те западът отказваше на Полша, която напираше да се присъедини към НАТО... защо ли, можеш ли да обясниш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още