IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Украйна ще посети Вашингтон с финансова делегация

Това ще е първата възможност ключови украински официални лица да се срещнат лично с финансови представители от развитите икономики след нахлуването на Русия

07:37 | 16.04.22 г. 10
<p>
	<em>Украинският премиер Денис Шмигал. Снимка: БГНЕС/EPA/Marcin Obara</em></p>

Украинският премиер Денис Шмигал. Снимка: БГНЕС/EPA/Marcin Obara

Украинският премиер Денис Шмигал и високопоставени украински финансови представители ще посетят Вашингтон следващата седмица по време на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, съобщиха запознати с плановете източници, цитирани от Ройтерс.

Шмигал, финансовият министър Серхий Марченко и управителят на централната банка Кирило Шевченко ще имат двустранни срещи с финансови представители на страните от Г-7 и други и ще участват в кръгла маса за Украйна, чийто домакин ще бъде Световната банка в четвъртък.

Събитието ще бъде първата възможност ключови украински официални лица да се срещнат лично с финансови представители от развитите икономики след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Очаква се темата за отражението на руската агресия в Украйна да доминира по време на срещите следващата седмица на високопоставени икономически представители от страните членки на МВФ и Световната банка, както и Г-7 и Г-20. Също така се очаква МВФ да понижи прогнозите си за растежа на световната икономика в резултат на войната.

Срещата в четвъртък ще бъде по-скоро кръгла маса, отколкото конференция на дарители, въпреки че както МВФ, така и Световната банка са създали отделни сметки, за да могат да обработват и прехвърлят дарения, а следващата седмица се очаква да бъде обявено отпускането на още средства за Украйна.

Събитието ще даде възможност на официалните лица да обсъдят физическото опустошение и икономическите последици от войната, както и продължаващото функциониране на банковия и финансов сектор на Украйна. "Без подкрепа сега няма да има възстановяване в бъдеще", казва един от източниците на Ройтерс.

От Световната банка не са коментирали събитието засега. Президентът на Световната банка Дейвид Малпас обяви на събитие във Варшава тази седмица, че банката подготвя пакет в подкрепа на Украйна на стойност 1,5 млрд. долара.

Изпълнителният съвет на МВФ одобри миналата седмица създаването на нова сметка, която дава на дарителите и международните групи сигурен начин за изпращане на финансови ресурси в Украйна. Канада, един от основните поддръжници на Украйна, предложи да изплати до 1 млрд. канадски долара през новата сметка, която ще се администрира от МВФ.

Сметката ще позволи на дарителите да предоставят безвъзмездни средства и заеми, за да помогнат на украинското правителство да отговори на своите бюджетни нужди и да стабилизира икономиката си, докато продължава да се защитава от инвазията на Русия.

Миналата седмица украинският финансов министър Марченко каза, че правителството му търси около 4 млрд. евро външно финансиране в допълнение към около 3 млрд. евро, които вече е получило, за да се справи с бюджетния дефицит.

В петък Денис Шмигал съобщи, че Украйна е постигнала споразумения за финансова подкрепа на стойност 13 млрд. йени (103 млн. долара) от японското правителство, както и за 500 млн. канадски долара (396,5 млн. щатски долара) помощ от Отава.

"Това са средства за финансиране на нашите основни нужди", заяви той в телевизионно обръщение и добави: "Договаряме помощ на всички нива с всеки, който може да помогне".

Междувременно президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи, че около 2500 до 3000 украински войници са били убити за седем седмици война с Русия и около 10 хил. са били ранени. Броят на цивилните жертви е по-трудно да се изчисли, каза той пред CNN в петък.

"Много е сложно да се говори за цивилните, тъй като в южната част на нашата страна, където градовете и селата са блокирани - Херсон, Бердянск, Мариупол и района на изток, където се намира Волноваха - ние просто не знаем колко хора са загинали в тази зона, която е блокирана", заяви Зеленски.

Според него от 19 хил. до 20 хил. руски войници са били убити по време на войната. Москва съобщи миналия месец, че 1351 руски войници са били убити и 3825 са ранени.

Засега числата на нито една от страните не са потвърдени от независими източници.

В ранните часове в събота в украинската столица Киев и в западния град Лвов е имало експлозии, съобщават местни медии, цитирани от Ройтерс. Сирените за въздушно нападение са се включили над по-голямата част от Украйна рано в събота. Засега няма официално потвърждение за експлозиите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейчик, от Донецк и Луганск през последните 8 години 1,5 млн. украинци отидоха в западните части на Украйна. Въобще тия 2 града станаха без значение. Въпросът е, че Пyттю иска още и още земи, а това вече е неприемливо. Не е лошо малко знания и логика да вкарваш преди опорките, а знанията не се получават по ФБ групите на Костя Копейкин! Само оръжията и желанието на хората спират кремълското зло, а както е видно, желанието е огромно. И оръжия ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Споко бе, слушай си пропагандата и избягвай да разсъждаваш. Заслужава си да се точи с месеци войната, да се рушат градовете, само и само Украйна да не склони независимост на отделилите се райони - които надали ще си върне така или иначе. Ако можеше да питаме населението в опустошаваните райони, несъмнено щяха до един да викат за още и още оръжия, че да може да продължи максимално дълго битката. Всички печелят, и оръжейната индустрия, и банките, само някои губят всичко, ама да не мрънкат, щото за тяхно добро се прави. ОТ ТЕЛЕВИЗОРА ТАКА КАЗАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аха, разбрах, същите опорки, като при другия тpoлищак - да не им се давало оръжие,че да не гасели огъня с бензин...направо да ги поканят да си вземат каквото им харесва и така до следващи път? Абе наистини ви се чудя, копейкарите дали осмисляте наглите глупости, които снасяте по форуюите или нямате такава възможност поради липса на капацитет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Войната ще свърши, само когато пут000лер подпише капитулацията на русия, и е най-добре това да стане около или на 9 май. Една нападната държава не е длъжна да спира отбранителните си действия и е нормално да се отбранява до последния си човек. Но Украйна не е сама, защото съгласно Будапещенският меморандум от 1994г., с нея и зад нея са сащ и ю.к., а русия вероломно наруши своите международноправни задължения по този многостранен писмен международен договор, и от държава- гарант по него, се превърна в държава- агресор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Точно така ще стане, сигурен съм. Бях забравил за запорираните пари, ммм за тях какъв сладък план има без съмнение, на лидера патриот ще му се изпотят петите от вълнение. Но сега пращай още оръжия, за да свърши по-бързо войната! Логика - 50то ниво! Да наливаме бензин, за да гасим пожара! Напред! Всичко се прави в интерес на хората, разбира се! Как ще се решават с преговори някакви работи, които могат да се оспорват с артилерия? За седем години в Донбас се видя че артилерията е по-добра в преговорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Американските военни имат законното право да водят отбраната на Украйна поради една проста, но абсолютно законна причина- САЩ, заедно с ю.к., съгласно Будапещенският меморандум, са ГАРАНТ за запазване на политическата независимост и териториалната цялост на Украйна.Русия също е такъв гарант и въпреки всичко, води агресивна завоевателна война в Украйна. Така, че е напълно законно и нормално отбраната на Украйна в някаква степен/ или напълно/ да се води от САЩ и ю.к,, от техни военни, с техни оръжия. Интересното е обаче, че руските троолове не съобщават тази законна причина, когато реторично питат- а какво правят американците и британците в Украйна и защо се бият с руснаците в тази нападната от руснаците държава...Нека припомним фактите- ''На 5 декември 1994 г. в град Будапеща лидерите на Украйна, САЩ, Русия и Великобритания подписват Меморандум за гаранциите за безопасността във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие.Съгласно Меморандума САЩ, РФ и Великобритания са задължени: да зачитат независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна; да се въздържат от заплахата или използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна, както и гарантират, че техни оръжия няма да бъдат използвани срещу Украйна, освен при самозащита или по друг начин в съответствие с Хартата на Организацията на обединените нации; да се въздържат от икономическа принуда, за да подчинят в техен собствен интерес упражняването от Украйна на нейните права, присъщи на нейния суверенитет и по този начин да си осигурят предимства от всякакво естество; да търсят с незабавни действия в Съвета за сигурност на Обединените нации предоставянето на помощ на Украйна, като не разполагаща с ядрено оръжие Държава, страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ако Украйна се превърне в жертва на акт на агресия или обект на заплаха от агресия в които се използват ядрени оръжия; да не използват ядрено оръжие срещу Украйна, освен в случай на нападение срещу самите тях, техни територии или техни съюзници; да провеждат консултации в случай на възникване на ситуация, вследствие на която се поставя под въпрос изпълнението на тези задължения.''https://....ukrainadnes.com/budapeshtenskiyat-memorandum/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ахаа, значи Украйна "влачела" войната с месеци, явно има интерес да и убиват хората, да и разрушават инфраструктурата и домовете, бизнеса? Вместо просто да каже на opките взимайте каквото искате? Понякога се чудя дали просто pycopoбите сте слабоyмни, че да говорите подобни глупости сами или ви ги дават да ги разучите първо? И не се притеснявай, за всички разрушения и злини ще плати пPocийка със запорираните и пари от резерва. Който чупи - купи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Последното.... и я има по рождение в големи количества...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
а твоето комисионно струва ли си?.. или то го правиш от естествена просстота?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
cyclop
преди 2 години
Екстра върви програмата. Украйна ще влачи войната с месеци, и ще усвои купища оръжия, които производителите от САЩ ще доставят. През това време разрушенията ще станат неописуеми, и ще бъдат после възстановявани от правилните компании, препоръчани от Големият Украински Приятел - САЩ. За всичко това ще се плати с огромни заеми, отпуснати от други Големи Приятели на Украйна. Е, има и някакви хора там по средата на всички тези бушуващи финансови потоци и интереси, но няма проблем - те ще плащат сметката накрая. Слава богу, че лидерът патриот Зеленски с нетрепваща ръка контролира целият кадрил. Дано си струват комисионните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още