IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът няма да гласува управленската програма, внесена от Нинова*

Утре БСП връща мандата на президента неизпълнен, обяви Георги Свиленски

10:26 | 27.07.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли гласуването на  управленската програма, внесена вчера от лидера на левицата Корнелия Нинова. По предложение на опозицията, със 119 гласа "за", 106 "против" и един "въздържал се" и след прегласуване, от седмичната програма на парламента отпадна проекторешението, внесено от "БСП за България", за приемане на законодателна програма на парламента за периода юли-декември 2022 г. Програмата трябваше да се гласува утре.

Предложението точката да отпадне от дневния ред на парламента дойде от ДПС и ГЕРБ и беше подкрепено и от "Има такъв народ" и "Възраждане". Според опозиционните партии не е работа на Народното събрание да помага на мандатоносителя за съставяне на кабинет.

В седмичния ред обаче остана първото четене на законопроекта за противодействие на корупцията, съобщава БТА.

„Условия за съставяне на правителство не се приемат с решение на Народното събрание. Ако някой е получил мандат за съставяне на правителство, трябва да намери начин да си го реализира, а не да използва пленарната зала", заяви Йордан Цонев от ДПС. 

Заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин коментира, че правилникът за работа на Народното събрание не забранява то да планира дейността си. „Тук говорим за законодателна програма за необходимото законодателство за следващите 6 месеца. А вече работа на Народното събрание е кога ще внася отделните законопроекти", заяви Вигенин.

Утре БСП връща мандата на президента неизпълнен

„В тази ситуация ние утре ще върнем мандата“, обяви председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски на брифинг в парламента, минути след като точката за проекторешението за Законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца бе отхвърлена от дневния ред на парламента.

"Под ръководството на Десислава Атанасова и Йордан Цонев парламентарните групи на ИТН, ДПС и „Възраждане“ извадиха от програмата на парламента именно законодателната програма, предложена от БСП. Ясно стана, че „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, а ИТН - на ДПС", коментира Свиленски.

"Последните седмици разработихме програма, включваща предложенията на ИТН, и отразяваща как искахме да се развие България. Опасността, която предстои пред държавата, е на отговорността на онези, които не подкрепиха това Бъгария да има работещи парламент и правителство", заяви Свиленски. "Отговорността сега е изцяло на президента", завърши той.

Вчера, след заседанието на Националния съвет на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова съобщи, че ще внесат за гласуване в парламента програмата и ако получи подкрепа, ще предложат Асен Василев за кандидат за премиер. Ако програмата не срещне подкрепа на поне 121 депутати, ще бъде върнат неизпълнен мандатът за съставяне на правителство.

От "БСП за България" коментираха в края на миналата седмица, че ще опитат да задържат мандата до избора на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като Конституционният съд постанови, че изборът на Станислав Тодоров противоречи на Конституцията.

Държавният глава Румен Радев връчи на "БСП за България" третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в началото на миналата седмица. Партията проведе преговори с досегашните си партньори в управлението, но запис от вътрешнопартийно събрание на "Демократична България" накара лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да изтегли партията от преговорите.

След връщането на мандата президентът Румен Радев ще назначи ново служебно правителство и ще насрочи дата за избори.

"Направих всичко по силите си. Оттук нататък отговорността е на президента“, коментира в социалните мрежи Корнелия Нинова.

„Направих всичко по силите си. Проявих търпение, търсих мостове, предлагах решения. Сега се разбира, че съм била права, но е късно. Утре връщаме мандата. Яростта, омразата и желанието за бързо идване на власт на стария модел на управление от страна на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”, уби всяка възможност за държавническо и разумно решение за излизане от кризата. Оттук нататък отговорността е в ръцете на президента и на онези, които не проявиха никаква грижа за хората и грам мисъл за следващите месеци", написа Нинова.

* Допълнено с коментар на корнелия Нинова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още