IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС: Правосъдният министър може да иска освобождаването на главния прокурор

Решението на съда е прието единодушно с 10 гласа

13:50 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието може да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор, както и на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Това постанови Конституционният съд днес.

Тълкувателното решение по делото, образувано по искане на Министерския съвет, е прието единодушно с 10 гласа.

Въпросът пред КС беше повдигнат от бившия министър на правосъдието Янаки Стоилов, който сега е конституционен съдия. 

„Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията", гласи решението.

Правосъдният министър Надежда Йорданова може да поиска предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от пленума на ВСС. Йорданова многократно заяви, че са постъпили сигнали, които може да внесе, свързани с дейността на главния прокурор и по тях вече се работи.

Управляващите вече поискаха оставката на Иван Гешев в парламента.

Призоваваме главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме отговорност за своите действие и даде възможност на прокуратурата на РБ да осъществява пълноценно конституционните си функции, призоваха в декларация от името на управляващата коалиция и парламентарните групи на четирите партии - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".

Отделно от това министърът на правосъдието Надежда Йорданова може да поднови искането за предсрочно освобождаване на Гешев. Сред посочените миналото лято основания за искането за отстраняване бяха разгласяване на данни от досъдебни производства, системно нарушаване на презумпцията за невиновност, непризнаване на принципа на разделение на властите, намеса в принципа на случайно разпределение на делата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още