IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И новият правосъден министър ще иска отстраняване на Гешев като главен прокурор

Иван Демерджиев ще внесе искане при положително решение на Конституционния съд, че има право да настоява за освобождаване на обвинител №1

11:55 | 05.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Новият правосъден министър Иван Демерджиев ще поиска отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор. Той ще внесе искане в момента, в който Конституционният съд се произнесе има ли право правосъдният министър да иска освобождаване на главния прокурор, предаде БТА. Анонсът беше направен по време на видеоинтервю "Властта говори! Открито!" на правителствената страница във Facebook.

Иван Демерджиев обясни, че отдавна е в ценностен конфликт с обвинител номер едно, като това е започнало още от избора на Гешев. Той подчерта, че конфликтът не е личностен и напомни, че пловдивската адвокатска колегия, на която беше председател, вече е давала оценка на главния прокурор.

„Начинът, по който беше назначен, посланията, които излъчи още по време на избора си, провокираха реакция на пловдивската адвокатска колегия“, уточни правосъдният министър.

Според него Иван Гешев е бил "назначен", а не избран. Той посочи, че има редица поводи, заради които да иска отстраняването на Гешев.

По думите на Демерджиев поводите за внасяне на искане за отстраняването на Гешев са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които „протичат по странен начин“. Министърът обясни, че тези дела водят до осъждане на държавата пред Европейския съд по правата на човека. Той има съмнение, че Иван Гешев следва принципите на върховенство на закона и е обективен в своите действия.

Демерджиев обърна внимание на факта, че Европейската комисия поставя много остро въпроса за отчетността и безконтролността на главния прокурор като условие България да получи финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Що се отнася до Висшия съдебен съвет, правосъдният министър подчерта, че той сам е разклатил доверието в себе си. „Щом българските съдии смятат, че не си заслужава да излъчат свои представители, то този проблем трябва да бъде разрешен“, смята Демерджиев.

Правосъдният министър се надява на положителен отговор в решението на Конституционния съд за това има ли право правосъдният министър да иска освобождаване на главния прокурор

„Когато десетки хиляди скандират "позор, оставка и затвор", трябва сам да прецениш дали да подадеш оставка“, коментира Демерджиев и призова Иван Гешев сам да си отговори, „да даде отговори на обществото“.

Той е категоричен, че проблемът не се решава със смяна на личността, а със смяна на модела.

„Проблемът е институционален. Но когато една личност няма нужните качества, то проблемът се задълбочава“, е мнението на правосъдният министър. – Структурата на прокуратурата трябва да следва структурата на съдилища и така не трябва да има главен прокурор с такива правомощия. Искам добре работеща прокуратура. Всички искат главния прокурор да работи в интерес на обществото.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още