IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците губят 37 млрд. долара от заплати заради търговския дефицит с Китай

Проучване сочи, че за периода 2001-2011 г. САЩ са загубили 2,7 млн. работни места, основно в производствения сектор

14:11 | 01.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Американците губят 37 млрд. долара от заплати заради търговския дефицит с Китай

Търговският дисбаланс между двете най-големи икономики в света е струвал на САЩ 37 млрд. долара през 2011 г. заради изгубени заплати, сочи проучване на Института за икономическа политика, цитирано от CNBC.

От американската медия изтъкват, че е доста вероятно загубите за американската икономика в това отношение да нараснат, тъй като дефицитът продължава да се разширява.

Според проучването през периода 2001-2011 г., в който началната дата бележи момента на влизането на Китай в Световната търговска организация, в САЩ са изчезнали 2,7 млн. работни места, като голяма част от тях са в производствения сектор. След като са се прехвърлили в браншове, които не са свързани с търговията, тези служители са загубили от заплащане средно по 13 504 долара през 2011 г.

Робърт Скот, директор на отдела за изследвания на търговските и производствени политики в института, заяви, че щетите, причинени от търговския дефицит, нанасят удар по американската икономика и по-специално върху семействата на работниците.

„Допускането американско-китайския търговски дефицит да продължи да нараства ще ликвидира още много работни места в производството – основата на американската икономика – и допълнително ще подкопае заплащането на американските работници“, убеден е Скот.

През септември от американското министерство на търговията съобщиха, че търговският дефицит с Китай е нараснал до рекордните 30,1 млрд. долара през юли, увеличавайки и общия търговски дефицит на страната, който се е увеличил с 13% до 39,1 млрд. долара, след като през предходния месец се бе свил до най-ниското си ниво от близо 4 години. Данните  предизвикаха и нови оплаквания, че Китай не играе честно.

Търговските отношения между двете най-големи икономики в света са обтегнати отдавна заради разправиите около манипулирането на валутния курс на китайския юан и получаването на незаконни държавни субсидии от китайските промишлени компании, които според САЩ пречат на изпълнението на производствените им цели за увеличаване на износа и разкриването на нови работни места. Китай например бе предупреден от Европейския съюз в края на август, че предоставя нечеста държавна помощ на компаниите си за производство на слънчеви батерии, което им предоставя конкурентно предимство.

Проучването на Института за икономическа политика показва, че работниците от малцинствата в САЩ са пострадали особено силно от влошаващите се търговски отношения с Китай. Загубите от заплати на уволнените през 2011 г. 958 000 работници от малцинствата заради търговския дефицит на САЩ с Китай надхвърлят 10 млрд. долара, достигайки средно по 10 485 долара на човек.

„В период, когато продължаваме да работим здраво, за да загърбим окончателно рецесията, а е трудно да бъдат намерени добри работни места и адекватно заплащане, политиците би трябвало да елиминират манипулирането на валутния курс от Китай и останалите нечестни търговски практики, които ще свият до голяма степен търговския дефицит и ще подкрепят създаването на милиони добри работни места в САЩ“, настоява Скот.

На свой ред Скот Пол, президент на Съюза за американско производство, заяви, че търговските отношения на САЩ с Китай са напълно дефектни и се отразяват на страната в загуба на част от най-ценните работни места за средната класа.

„За съжаление Вашингтон остава обсебен от бюджетния дефицит, пренебрегвайки търговския дефицит. Докато Конгресът и администрацията се захванат с нашия „китайски проблем“, ще продължаваме да гледаме как още работни места за средната класа изчезват, което означава и по-малко приходи за министерството на финансите“, подчерта Пол.

Той добави, че мерките, които президентът на САЩ Барак Обама би могъл да предприеме, за да постигне нов баланс на търговските потоци, включват обявяване на цел за свиване на търговския дефицит наполовина до края на втория му мандат и постигането ѝ чрез налагането на балансирана търговия като предварително условие за всякакви бъдещи търговски или инвестиционни сделки с Китай.

Проучването се появява в момент, когато в рамките на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Индонезия започват преговорите за оглавявания от САЩ пакт, познат като споразумение за тихоокеанско сътрудничество. Участието на Китай в него е спорен въпрос, макар че в края на май от китайското министерство на търговията обявиха, че ще проучат възможността за включването на страната в преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още