IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските авиолинии очакват сериозни икономии от по-евтиното гориво

Те обаче не планират да намалят цените на билетите, а да изплатят дългове и да върнат пари на акционерите си

11:00 | 23.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Американските авиолинии очакват сериозни икономии от по-евтиното гориво

В четвъртък американските авиокомпании прогнозираха огромни икономии от гориво през 2015 г. Въпреки това те намекнаха, че силното потребителско търсене ще им позволи да избегнат големи отстъпки и ще могат да разпределят спестените средства на акционерите си, пише Ройтерс.

Акциите в индустрията поскъпнаха след като четири авиолинии заявиха, че ще спестят стотици милиони долари от цената на горивата от началото на тази година. Причината за това е глобалният спад в цените на петрола с повече от 57% от миналия юни. Горивото е най-големият променлив разход, който често отговаря за една трета или повече от оперативните разходи.

Превозвачите заявиха, че планират да използват спестяванията от горивата, за да изплатят дълговете си и да върнат пари на акционерите си. Те не дадоха индикации, че ще споделят спестяванията със своите клиенти.

В четвъртък Southwest Airlines изчисли, че ще спести 1,7 млрд. долара от гориво през 2015 г. Delta Air Lines изчисли своите спестявания на над 2 млрд. долара, а прогнозите за цената на горивата от United Airlines и Alaska Airlines обещават сходни резултати. Акциите на Southwest поскъпнаха с над 8%.

Превозвачите заявиха, че те също така са започнали да използват спестяванията си, за да започнат обратно изкупуване на акции. За последното тримесечие Delta е изкупила акции на стойност 500 млн. долара, Southwest – на стойност 200 млн. долара, а United – за 100 млн. долара. Експерти посочват, че очакват да видят още обратно изкупуване на акции в бъдеще.

Връщането на пари на акционерите е нов феномен в индустрия, която се бореше да излезе на печалба преди десетилетие. В същото време консолидацията на индустрията намали конкурентния натиск, което позволи на компаниите да избегнат състезанието за намаляване цената на билетите, когато цената на горивото падне.

„Някои от вас питат дали ние няма да включим в цената по-ниските цени на горивата“, заяви Андрю Харисън, старши вице-президент за планирането и управление на приходите в Alaska Airlines. “Отговорът е не“.

Говорителката на United Airlines Меган Маккарти обясни, че „през цялото време това е нашата позиция, че цените на билетите не се определят от разходите. Те се определят от търсенето“.

Въпреки това спестяванията от гориво за авиокомпаниите са донякъде ограничени от хеджове от преди месеци. Тогава авиокомпаниите очакваха цената на петрола да се увеличава. Southwest и United платиха допълнително, за да затворят по-голямата част от хеджовете си за 2015 г. Въпреки това тази година United все още очаква 870 млн. долара разходи, свързани с хеджове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още