IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън е новият американски президент

Доналд Тръмп обяви, че "тези избори съвсем не са приключили" и не признава резултата

18:33 | 07.11.20 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JIM LO SCALZO</em></p>

Снимка: EPA/JIM LO SCALZO

Чакането очевидно приключи: Джоузеф Робинет Байдън-младши победи Доналд Тръмп, за да стане 46-ият президент на САЩ, като отстрани действащия президент с обещание да обедини и поправи нация, разклатена от влошаващата се пандемия, разбира икономика и дълбоки политически разделения.

Байдън ще бъде следващият президент на Съединените щати след преминаването на 270 електорални гласа, твърдят Bloomberg, CNN, NBC, BBC и AP - след кампания, в която той се съсредоточи върху борбата с пандемията на коронавируса и обеща да обедини дълбоко разделена нация, която гласува с рекордна избирателна активност.

AP обяви Байдън за 46-и президент, след като заяви, че е спечелил Пенсилвания. Преди 4 години Тръмп се наложи със съвсем малко в Пенсилвания, като тогава имаше преднина от 0,7 процентни пункта пред Хилари Клинтън. 

Байдън спечели, като си подсигури списък от щатите, спечелени от Хилари Клинтън през 2016 г. плюс Мичиган и Уисконсин, които последния път гласуваха за Тръмп.

Освен това демократът води в три щата, които не са обявили победител от изборите - Аризона, Невада и Джорджия. 

"За мен е чест и съм смирен от доверието, което американският народ оказа на мен и на избраната за вицепрезидент (Камала) Харис. Изправени пред безпрецедентни пречки, гласуваха рекорден брой американци", заяви Байдън в Twitter. "С приключването на кампанията е време да оставим гнева и разпалената реторика зад гърба си и да се обединим като нация. Време е Америка да се обедини. И да се излекува", добави той.

В отделно съобщение в Twitter Байдън обеща да бъде "президент на всички американци". "Америка, за мен е чест, че ме избра да оглавя нашата велика държава. Работата пред нас ще бъде тежка, но ви обещавам следното: ще бъда Президент на всички американци - независимо дали сте гласували за мен или не", написа той.

Победата на демократа също прави сенатор Камала Харис от Калифорния (на 56 години) първата жена, която някога е била избирана за вицепрезидент. Тя беше първата чернокожа жена и първата от индийски произход, номинирана от голяма партия, и ще бъде най-високопоставената жена, която някога е била в президентския ред за наследяване, считано от встъпването в длъжност през януари.

Оповестяването на Байдън за президент е предварително, докато не бъде удостоверено от отделни щати. Избирателната колегия гласува през декември, а крайните резултати се обявяват в Конгреса през януари.

Победата на Байдън поставя края на ожесточена и необичайна кампания, първата от повече от век, проведена на фона на пандемия, при която се смята, че са подадени около 100 милиона бюлетини преди изборния ден. 

77-годишният Байдън ще стане най-възрастният новоизбран президент в историята на САЩ и първият, който свали настоящ главнокомандващ след един мандат, откакто Бил Клинтън победи Джордж Х.В. Буш през 1992 г.

Байдън е спечелил 284 гласа на колегията, според AP, която по-рано беше призовала Аризона за спечелена от демократит. Няколко други медии все още не са обявили резултатите в Аризона, оставяйки Байдън с 273 гласа в колегията, но все още има много претенции за президентството. 

Президентът Тръмп не се призна за загубил. Кампанията му заведе дела за оспорване на процеса на преброяване на гласовете в няколко щата, въпреки че не е ясно дали някой от тези искове, ако бъде успешен, ще промени съществено резултатите на даден щат. Кампанията на Тръмп поиска повторно преброяване в Уисконсин.

Днес, след анонса на новината за победата на Байдън, той заяви, че "тези избори съвсем не са приключили". Освен това президентът заяви, че в понеделник ще започне да отстоява в съда своята позиция за резултатите от гласуването на президентските избори. 

Но целта на бъдещия президент да обедини страната ще бъде по-труднодостижима и заради необоснованите твърдения на Тръмп за измама и на фона на факта, че американският Сенат е "във въздуха", очаквайки два балотажа в Джорджия през януари. 

Ако републиканците задържат Сената, обещанията на Байдън за повишаване на данъците за богатите и корпорациите и енергийните политики, благоприятстващи климата, може да се прокарат по-трудно в Конгреса. Демократите задържаха контрола върху Камарата на представителите.

Байдън спечели щатите Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания - т. Нар. Синя стена, която предаде президентството на Тръмп през 2016 г. Подсилен от историческата избирателна активност, Байдън събра 4 милиона гласа повече от Тръмп в цялата страна, спечелвайки към събота сутринта (местно време0, печелейки най-малко 74 милиона гласа срещу 70 милиона за Тръмп.

Байдън събра достатъчно подкрепа, за да победи един от най-нестандартните и поляризиращи президенти в историята на САЩ, човек, който култивира жестока лоялност сред своите привърженици - те бяха скандирали: „Обичаме те!" на предизборните му митинги - докато приравняваха политическите му конкуренти и медиите за враговете на държавата.

Като се има предвид колко близо са резултатите на Байдън, Тръмп можеше да спечели втори мандат, ако не беше широко критикуваният отговор на пандемията на коронавируса и икономическите последици. Президентът рутинно разсъждава по митинги как би спечелил изборите, преди вирусът да достигне САЩ по-рано тази година.

Тръмп последователно омаловажаваше заплахата от вируса и обезкуражаваше дори най-простите мерки за обществено здраве, за да ограничи разпространението му, превръщайки носенето на маски в политически проблем. За гласоподавателите обаче заразяването на Тръмп, съпругата му и най-малкия му син с Covid-19 в началото на октомври постави знака за неуспеха му да защити нацията като цяло.

Привърженици на Байдън празнуват победата му.

Байдън обеща, че борбата с огнището в САЩ ще бъде неговият най-висок приоритет, заедно с ремонта на пострадалата икономика. Той предложи план за 3,5 трлн. долара, който разчита в голяма степен на разходи за създаване на работни места, макар че план с такъв размер вероятно ще се сблъска със съпротива в ръководения от републиканците Сенат. Повече от 9,7 милиона американци са болни, а над 236 000 са починали от февруари.

Избраният за президент заяви, че може да отмени някои от най-противоречивите решения на Тръмп без одобрението на конгреса. Той планира да присъедини САЩ отново към Парижкото споразумение за климата и Световната здравна организация и да отмени отстъплението на Тръмп от екологичните разпоредби. Той казва, че ще прекрати и забраната за имиграция от няколко предимно мюсюлмански държави и ще възстанови правата за търсещите убежище.

Избирателите отговориха на относителното смирение на Байдън и конвенционалния му подход към кампанията, който отразява неговите 47 години в публичния живот. Байдън се обгради с много от същите съветници от предишните си кампании и администрацията му вероятно ще включва поне някои ветерани от Белия дом на Барак Обама, където Байдън беше вицепрезидент.

В ефира американците видяха самотна надпревара: През август и септември кампанията на Байдън и Демократичният национален комитет надвиха екипа на Тръмп с над 289 млн. долара, подхранвайки огромните рекламни усилия на демократите.

Байдън ще се сблъска с републикански Сенат

Изправен пред вероятно републиканско мнозинство в Сената, Байдън ще трябва да използва дългогодишните си връзки с топ републиканците в Конгреса, за да успее да прокара важни закони или за потвърждаване на предпочитания от него кабинет. Това може да се окаже трудно в един Вашингтон, който изглежда много по-различен, откакто когато Байдън за пръв път влезе в политиката през 1972 г.

Президентството бележи неочакван връх за политическата кариера на Байдън, датираща от пет десетилетия. Двете предишни кандидатури на бившия сенатор от Делауеър през 1988 и 2008 г. се провалиха в първичните избори. След като бе  вицепрезидент на Обама, той пропусна шанс да се кандидатира отново през 2016 г. след смъртта на сина си Бо Байдън и след като демократите се обединиха около Хилари Клинтън.

Байдън влезе в първичните избори на демократите през април 2019 г. като водещ кандидат Той отправи послание за единство, често казвайки, че се е кандидатирал заради отговора на Тръмп на митинга на белите за превъзходство през 2017 г. и контрапротеста в Шарлотсвил, Вирджиния, когато президентът каза, че има „много готини хора от двете страни“.

Докато победата на Байдън не беше сигурена, демократите се опасяваха, че той може да се провали - подобно на Клинтън през 2016 г. Социолозите отново се проявиха в известна степен, като надцениха предимството на Байдън в силно оспорвани щати, докато Байдън беше принуден да изкара много оспорвани победи в Пенсилвания и Уисконсин.

По време на последната част на кампанията оперативните представители на партията се тревожеха за лекия график на пътуванията на Байдън. Някои консултанти са се опасявали, че кампанията на Байдън не е развълнувала достатъчно чернокожите и латиноамериканците, за да ги отведе до урните, коментира още Bloomberg.

Харис ще бъде ключов съветник

Изборът на Харис на Байдън изглежда е взет, за да противодейства на критиките, че е кандидат от миналото на партия, насочена към бъдещето. Сенатор от Калифорния и бивш главен прокурор на този щат, Харис привлече към кампанията по-млади и малцинствени избиратели. Байдън ѝ обеща, че ще има същия достъп до Овалния кабинет, който той като вицепрезидент, и ще бъде последният, който ще дава съвети след заседанията.

Харис предизвика Байдън на предварителните избори, след като спечели национална слава чрез разпита на съдията от Върховния съд Брет Кавано и главния прокурор Уилям Бар по време на изслушванията им за потвърждение на постовете им. Ако Байдън, който ще навърши 82 години през 2024 г., реши да не се кандидатира за втори мандат, тя почти сигурно ще се кандидатира отново.

Предизвикателствата пред Байдън

В крайна сметка именно коронавирусът потопи шансовете на Тръмп за втори мандат. Дори след като се възстанови от заразяването си с вируса, Тръмп нападаше водещите експерти по инфекциозни болести, като Антъни Фаучи, член на собствената му оперативна група за коронавируса. Анкети рутинно показват, че избирателите оценяват зле пандемичната реакция на Тръмп.

И докато Тръмп проведе поредица от митинги, пълни с привърженици без маски, Байдън призова американците да се вслушат в предупрежденията на учените и медицинските експерти да поддържат социално дистанциране и да носят маски на публични места.

След като отмени всички лични събития в кампанията, след като коронавирусът обхвана САЩ през март, Байдън по-късно възобнови пътуванията си след Деня на труда и изказа намерението си да носи маска публично. Неговите събития бяха малки и социално отдалечени и той проведе митинги под формата на автокино за стотици хора, за да получи подкрепата им.

Байдън превърна президентската надпревара в референдум за Тръмп, а президентът се опита да карикатурира Байдън като корумпиран  политик, който бил твърде слаб, за да удържи крайното ляво крило на своята партия. Президентът измисли подигравателен прякор за Байдън - „Сънливият Джо“ - подобно на измисления отново от него през 2016 г. прякор за конкурента си тогава - „Изкривената Хилари“ (Crooked Hillary).

Тръмп беше по-способен да победи Клинтън, чиято кампания беше засенчена от противоречия относно нейното обработване на имейли, докато беше държавен секретар. Писмо от края на октомври от тогавашния директор на ФБР Джеймс Коми може да е цементирало победата на Тръмп.

Но опитите на сътрудниците на Тръмп да очернят Байдън като корумпиран се провалиха. Седмица преди изборите 55% от анкетираните гласоподаватели в анкета на CNN заявиха, че гледат благосклонно на бившия вицепрезидент.

И все пак много от същите предизвикателства, които засенчиха управлението на Тръмп - а именно възраждащата се пандемия, която забавя икономическото възстановяване на САЩ, може да засенчат останалата част от програмата на Байдън.

Той ще се сблъска с каскада от кризи дори отвъд пандемията: расови вълнения, ускоряване на климатичните промени и евентуално решение на Върховния съд, което може да сложи край на Obamacare, политика, която той обеща да надгради.

А освен това Байдън вероятно ще трябва да продължи да се бори с Тръмп, който не показва никакви признаци да си тръгне мирно от Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

36
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
https://***.aljazeera.com/amp/news/2020/11/9/china-declines-to-formally-recognise-biden-win-in-us-elections
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Забелязвам, че всички фенове на жужето от Кремъл, са фенове и на Трамп.Таварищи, Трамп ви спря тока от дъртите АЕЦ, взе газа, петрола го направи стотинки, в Сирия отцепи района с най-много петрол, утрепа ви иранското генералче, нашляпа ви самкции, смачка ви рубличката и лиричката, даде Трайдент-и на Украйна и тн., а вие му се радвате??! Ми повече поводи за такива радости да имате и в бъдеще, тогава, жертви на стокхолмски синдром!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
обаче още няма изказване на съда им там, тоя ли е не е ли, те вече слагат тигана а рибата я няма, кат Тромпета - Спечелихме, или тия - Жо с черната пастъpма е президента ..... Ае чаайте малко еее имат върховен съд той ше кае тва е верно тва не е верно, защото май ако се докажат измамите с гласовете, партито ше е начразно ми се струа .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 5
Hahoto2
преди 3 години
Забъркал е лоши неща само в главите на Хиларивците, дето духнаха супата лани. И на подопечните блумбергови медии, които наливаха нон стоп масло да го оплюват и разделиха нацията, а сега си бършат медийните дирници с него. В икономически аспект, Америка беше много по-добре при Тръмп от обама, да може да е естествен икономически цикъл, но е факт. Най-малко безработицата го доказва! С кой се изпокарал Тръмп, с никой - както се кара така прави и сделки с тях. Виж демократите като се карат, пращат бомбандировачи за сдобряване. Просто вашата секта не можа да го преглътне. И Байдан няма да обедени нацията, разломът е тектоничен. Предполагам на следващите избори ще има накой традиционалист много повече от Тръмп, дано пипа с кадифени ръкавици, това иска половината им нация. Винаги ще има съпротива против империята на Глобализма и джендеризма, независимо под каква шарена- мънистина опаковка я поднасят на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
"импе , ка.т.илът се намъкна миналите избори в бялата къща навъпреки че за хилари бяха гласували почти 3млн повече ."Ти имаш ли идея как работи цялата тази работа в САЩ и какво означава демократичен избор? Явно доста ти куца тая тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
по делата да ги гледаме викаш ... я да сравним обама с рижият китеник ... :)))малко икономика , щото хамериканците си гледат животът , тех външната политика не ги грее ... сравняваме последните три години от управлението на обама , щото застъпиха с байдън по време на рецесия и чак към 2015 започнаха да вървят нещата , и първите три години на тромбонът , щото последната вирусът разката играта ... :)))БВП от 2014-2016 при обама расте с 2,5% , при клоунът с 2,6% , въпреки че се цепеше 2017 че щял да го докара до 5-6% , направо ракета щял да бъде ... и двамата са далече от 4% ръст през '90-те ... :))) ... тъй с голямото намаляване на данък печалба ... никакъв реален ефект ... през същият период икономиката при обама добавя 8,1млн работни места , при тромбонът 6,6млн ... среден доход коригиран с инфлацията при обама нараства с 8,4% за трите години , при клоунът 7,8% ...цените на къщите в усато за трите години на обама са нараснали с 4,9% , при клоунът с 4,8% ...единствено при тромбонът има нарастване на фондовия пазар с 14,7% за този период , докато при обама е наполовина ... но все пак много малко хора държат голямо количество акции и това се е отразило само на тях ... :)))при обама за този период е направен дефици от $1,6трлн. , а клоунът е направил $2,5трлн.тъй , че клоунът не постигнал нищо особено , даже бих забелезал , че е наследил от обама икономика , и той не е добавил нищичко към това , всичко си е вървяло както преди ... !!!във външната политика си поверва , че може сам да се оправи с чайниците и естествено търпи фиаско , вместо да направи общ фронт с Г7 и да ги размаже , реши да го играе соло ... все едно му е конкурс за красота по телевизията ... ама нъцки ... :)))изпокара се с канадци , мексиканци , германци , французи ... реши да се сприятелява с шишкото в северна корея и те.ме.рута в бразилия ... :)))голема работа е клоунът ти казвам ... такива дела е забъркАл ... само иванка му е убавица ... ама вече я е дал ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
импе , ка.т.илът се намъкна миналите избори в бялата къща навъпреки че за хилари бяха гласували почти 3млн повече . сега са гласували над 4млн повече ... :))) ... кви дела кви 5лв ... за да стигне до върховният съд първо трябва да докаже на федералните съдилища че е имало мащабни изборни измами , което е зверски далече от истината ... пиши го бегАл този , да си туитва наспокойствие докато го погнат данъчните ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Лоша новина за нас и всички европейци. Тръмп беше смешен тип, но направи много за ЕС, Запада и всички хора които искат да живеят като ''бели хора''. Сега демократите ще почнат пак да сключват сделки с китайци, руснаци, ислямисти и всякаква друга *** по света. Шефчетата в Брюксел се изложиха много, вместо да рискуват и да застанат до Тръмп, те решиха да стоят удобно в сянка. Предстоят тежки години на световен хаос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Време е някой от нашите да му се обади и да му каже, че ни е обещал 20-тина млрд-а, едва ли помни, че не го е правил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Да, добре, ти знаеш... Руди Джулиани не знае...https://***.dnes.bg/usa/2020/11/07/advokatyt-na-trymp-sydyt-reshava-za-izborite-ne-mediite.468896
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още