IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън отмени носенето на маски на открито за ваксинираните американци

Над половината от пълнолетните американци са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19

21:42 | 27.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Напълно ваксинираните хора могат безопасно да извършват дейности на открито като ходене и катерене, без да носят маски, но трябва да продължат да използват приспособления за покриване на лицето на обществени места, където това се изисква, съобщиха американските здравни регулатори и президентът Джо Байдън, цитирани от Ройтерс.

Новият здравен съвет е отправен в момент, когато над половината от всички пълнолетни американци са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19, по данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Байдън заяви, че новият съвет е пряк резултат от стъпките, които е предприела страната в борбата с коронавируса.
„Постигнахме удивителен напредък благодарение на всички вас“, каза Байдън и допълни, че случаите на COVID-19 са „намалели драматично“. Починалите сред възрастните граждани са с 80% по-малко на фона на ръста на ваксинациите, изтъкна той.

Носенето на маски е смятано от експерти за един от най-ефективните начини за контрол на предаването на вируса. Тъй като голяма част от предаването на COVID-19 се случва на закрито, а ваксинациите растат, използването на маски навън стана обект на обществен дебат през последните седмици в САЩ в момент, когато американците искат да се насладят на ползите от пълната ваксинация.

„Обявяването на новите указания е първа стъпка да помогнем на напълно ваксинираните американци да възобновят дейностите, които спряха да извършват заради пандемията, като в същото време се съобразяваме с потенциалния риск от предаване на вируса на други хора“, отбелязва CDC.

През миналата седмица новите случаи на COVID-19 в САЩ намаляха с 16%, а над 140 млн. души са получили най-малко една доза от разрешените ваксини на Pfizer/BioNTech, Moderna или от ваксината с една доза на Johnson & Johnson.

Това е най-големият процентен спад на новите случаи на седмична база от февруари, сочи анализ на Ройтерс на данни в страната.

Агенцията съобщи, че напълно ваксинираните американци може да се хранят спокойно навън с приятели от различни домакинства в ресторанти и да посещават малки събирания на открито с микс от напълно ваксинирани и неваксинирани хора.

CDC продължава да препоръчва носенето на маски на събития на открито с много хора като паради и спортни събития, както и при посещенията на закрито на фризьорски салони, търговски центрове, киносалони и църкви.

Агенцията класифицира дейностите като „червени“, „жълти“ и „зелени“ въз основа на нивото на безопасност за неваксинирани хора.

Тя допълни, че неваксинираните хора могат също така да ходят и да тичат без маска на открито с членове на домакинството си и да посещават малки събирания на открито със семейства и приятели, които са напълно ваксинирани.

Данните дали ваксинирани хора могат да разпространяват заразата на хора, които не са получили ваксина, са ограничени и CDC предупреди, че хората трябва да преценяват риска за приятели и роднини преди да излязат навън без маски.

Това е промяна в указанията на CDC, която през март съобщи, че хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, могат да се събират без маски на закрито в малки групи с други хора, които също са ваксинирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Biso
преди 2 години
Да. :)https://***.nytimes.com/interactive/2020/us/states-reopen-map-coronavirus.htmlСАЩ - от 50 щата, само в 6 (шест) щата има някакви ограничителни мерки за бизнеса, в 44 щата бизнеса работи почти без ограничения. Носенето на маски е задължително само в 20 (двадесет) щата и в още 3 (три) щата носенето на маски се изисква тук-таме. В останалите 27 щата хората са свободни да решават сами какво и как да носят.Тези дни е имало слушане в конгреса на САЩ и са питали главния вирусолог др. Фауши (Antony S. Fauci - https://***.niaid.nih.gov/about/director), защо в щати с никакви ограничителни мерки случаите на новозаразени с в пъти по-ниски. Той отговаря, че в щатите с ограничителни мерки хората не изпълнявали нарежданията и това е причината.Fauci says here that the states with no lockdowns or mask mandates have lower cases because the states with lockdowns and mask mandates arent following orders.Видеото трудно се намира в нета - качил съм го тук:https://***.dropbox.com/s/6sd646sr4qje00f/%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD%D0%B5%20%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%20%D0%A4%D0%B0%D1%83%D1%88%D0%B8.MP4?dl=0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
в доста щати го бяха отсвирили некролога и си бяха отворени т.е. Тръмпистките щати, а това явно важи за Демократичните щати защото другите особено в Тексас беше забранено дори носенето на маски .... Имаше тука дет един колега беше постнал в коментарите как питат Фаучито що щатите без мерки (Републиканските) са с по малко случаи от тия с мерки ? .... и Фаучито каа щот не се спазвали мерките в Демократичните щати .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Ахахахахах Байдън бил разрешил. Над половината щати нямат маски на закрито даже. Той бил разрешил... ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още