IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите акции тласкат S&P 500 до нов връх*

Повишението при цикличните акции засенчи ръста на технологичния сектор от предходната сесия

17:10 | 29.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Широкият измерител S&P 500 достигна рекордно високо ниво в началото на сесията във вторник, когато банковите акции и други циклични компании, обвързани с икономическото възстановяване, поскъпнаха, съобщи CNBC.

Широкият пазарен индекс нараства с 0,16%, надграждайки над рекордното ниво на затваряне от предишната сесия. Индексът на сините чипове Dow Jones се повишава с близо 120 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite добавя 0,12%.*

Акциите на Morgan Stanley поскъпват с повече от 3% в сутрешната търговия, след като банката заяви, че ще удвои тримесечния си дивидент. Освен това обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 12 млрд. долара. Съобщението излиза след стрес тестовете на Федералния резерв от миналата седмица, които всички 23 големи банки преминаха.

Междувременно Wells Fargo заяви, че планира да удвои дивидента си до 20 цента на акция, което подлежи на одобрение от борда, и обяви план за обратно изкупуване на стойност 18 млрд. долара. Bank of America, Goldman Sachs и JPMorgan също обявиха увеличение на дивидентите.

Акциите на Boeing поскъпнаха с над 1% в началото на търговията, след като United Airlines заяви, че купува 200 самолета Max. General Electric също даде тласък на индустриалния сектор, като се повиши с 2%, след като Goldman Sachs даде висока оценка за акциите. Книжата на команиите от строителния сектор записват ръстове, след като S&P Cash Shiller заяви, че цените на жилищата са се повишили с повече от 14% през април в сравнение с предходната година.

Повишението при цикличните акции засенчи ръста на технологичния сектор от предходната сесия.

Андрю Смит, главен инвестиционен стратег в Delos Capital Advisors в Далас, заяви, че очаква тези сектори ще продължат да се надпреварват и в следващите месеци.

С навлизането на пазара в последните дни на търговия за юни и края на второто тримесечие, S&P 500 е на път да регистрира своя пети пореден печеливш месец. Nasdaq се насочва към седми позитивен месец от последните осем. Dow обаче е на минус за месеца и е напът да прекъсне четиримесечна печеливша серия.

Към края на сесията в понеделник S&P 500 е нараснал с 14%, а Dow и Nasdaq са прибавили по 12% към стойността си досега през 2021 година.

Цената на петрола обърна посоката, като сортът Брент се търгува с ръст от 0,66% до 74,63 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,58% до 73,35 долара към 17 часа българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още