Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бил Гейтс финансира създаването на умен град в САЩ

Индия обаче стартира подобен проект още през 2014 г.

Бил Гейтс финансира създаването на умен град в САЩ

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестиционна фирма, водена от Бил Гейтс, инвестира 80 млн. долара в изграждането на нов умен град, наречен Белмонт. Той ще се намира в Аризона, само на 45 минути от Финикс, пише Quartz.

Планът е амбициозен и включва планове за дигитална инфраструктура като центрове за данни и автономна логистика, както и училища и публични пространства, сочи изявление на фирмата.

Планира се Белмонт да се простира на 25 хил. акра за 80 хил. жилища.

Но това не е първият град от този род. Индия, със своето бързо растящо население и бързо навлизане на новите технологии, като изкуствения интелект, вече работи по изграждането на “умни градове” с подобни цели.

Инициативата е стартирана през 2014 г. с цел да изгради 100 високотехнологични града от нулата, които могат да служат за пример за бъдещата инфраструктура на Индия.

За разлика от Белмонт в САЩ, индийското движение за умни градове е водено до голяма степен от федералното правителство, което е критикувано от частния сектор за бавния напредък според статия в Economic Times. От 100-те града, които първоначално трябваше да бъдат включени в проекта, реално работа е стартирала в 20.

Още по темата

Разликата между частното и публичното управление на проекта може да е от значение за развитието на Белмонт. Индийски представители твърдят пред Hindustan Times, че голямото забавяне е свързано с процеса по избор на изпълнители.

Частното финансиране от независими инвеститори, ограничено до едно географско място, би могло да опрости този процес, плюс името на Бил Гейтс към проекта не пречи при набирането на кандидатури.

Критиците на индийския план може да имат подобни критики към технологичната утопия на Гейтс: Създаването на град за онези, които могат да платят, за да живеят в бъдещето, ще бъде проклятие за онези, които не могат да си го позволят и живеят в миналото.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street излезе на зелено след отлични финансови отчети на редица компании