IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за председателския пост във Федералния резерв

Лари Съмърс изглежда най-вероятният наследник на Бен Бернанке начело на Федералния резерв

10:40 | 03.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Мандатът на Бернанке изтича в началото на 2014 година. Снимка: Reuters</em></p>

Мандатът на Бернанке изтича в началото на 2014 година. Снимка: Reuters

„Лари Съмърс е лош избор”. С тези думи коментира конгресмена Ед Пърлмутър след закрита среща между президента Барак Обама и демократите в Конгреса по повод избора на нов председател на Федералния резерв.

След отказа на бившия финансов министър Тимъти Гайтнър да поеме поста, кандидатите за най-високия пост в централната банка на САЩ са трима.

Един от тях е бившият съветник на Обама по икономическата политика Лари Съмърс, който беше финансов министър по времето на Бил Клинтън. В битка с него влизат Джанет Йелън, в момента зам.-председател на ФЕД, както и Доналд Кон, който е бивш зам.-председател на Федералния резерв.

Според запознати изходът е предрешен и Лари Съмърс ще е следващият председател на институцията. Самият Обама е заявил пред Капитолия обаче, че все още не е взел решение по този въпрос.

Противниците на Съмърс обаче го обвиняват, че не се вслушва в чуждото мнение, а и името му се свързва с редица на дерегулации за финансовата индустрия от 90-те години, отбелязва още CNBC.

Шийла Беър, бивш зам.-председател на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете, съвсем открито призова президентът да назначи Джанет Йелън, "защото за разлика от всички останали спрягани имена в обществото, тя не е свързана с мерките, докарали финансовата криза през 2008 година".

Лари Съмърс се радва на подкрепата на множество висши чиновници в администрацията на президента Барак Обама. Те го определят като „брилянтен икономист”. „Лари има много добър метод за систематизиране на информацията”, допълва Стефани Кътър, участваща в двете предизборни кампании на Обама. Тя посочва и като предимство участието на Съмърс в финасовия живот преди началото на кризата.

Мандатът на сегашния председател на ФЕД Бен Бернанке изтича през януари 2014 година. На този етап от Белия дом отказват коментар за промените в администрацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още