IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке може да откаже трети мандат начело на Фед

Той е споделил, че ще се оттегли, дори президентът Обама да бъде преизбран, пише New York Times

21:06 | 23.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бернанке може да откаже трети мандат начело на Фед

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке е споделил пред приятели, че вероятно няма да приеме трети мандат начело на американската централна банка, дори президентът Барак Обама да бъде преизбран, разкрива New York Times.

От Федералния резерв и Белия дом са отказали коментар. Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър вече даде да се разбере, че желае да напусне поста си в края на годината.

Кандидат-президентът на републиканците Мит Ромни обяви, че няма да номинира Бернанке, чийто мандат изтича през януари 2014 г., ако спечели изборите на 6 ноември.

Бернанке, който бе назначен начело на Фед от Джордж Буш-младши, и му бе осигурен втори мандат от Обама, не е заявявал публично дали би приел трети 4-годишен мандат.

Концентриран съм върху работата си, няма какво да споделя относно личните си планове, каза той миналия месец, след като Фед оповести третия кръг от вливане на ликвидност в подкрепа на щатската икономика.

Извънредните мерки на централната банка бяха критикувани от много републикански политици, както и от икономисти, че са заплаха за инфлацията и ще насърчат финансовото разточителство във Вашингтон.

Бившият финансов министър Лорънс Самърс би оглавил списъка на Обама за ръководител на Фед, според колумниста на NYT Андрю Рос Соркин.

Други възможни варианти са Джанет Йелън, настоящата заместничка на Бернанке, икономистът Алън Крюгер, бивш заместник финансов министър, дори Тимъти Гайтнър.

За избор на Ромни пък най-често се споменава Глен Хъбърд, който ръководеше Икономическия съвет при Буш-младши. Той е спряган и за министър на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Много правилен извод, той най-добре вижда накъде вървят нещата и краха на малоумната им икономическа теория, за съжаление много хора ще платят като дори повечето ще са извън САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ТАТО
преди 11 години
Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке е споделил пред приятели, че вероятно няма да приеме трети мандат начело на американската централна банка, дори президентът Барак Обама да бъде преизбран, разкрива New York Times.От Федералния резерв и Белия дом са отказали коментар. Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър вече даде да се разбере, че желае да напусне поста си в края на годинатаПЛЪХОВЕТЕ ПЪРВИ НАПУСКАТ КОРАБА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
sel4o
преди 11 години
............................и дим да го няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още