IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битките на Байдън: за лимита на дълга, бюджета и инфраструктурата

Плановете за реформа на американския президент остават на нестабилна основа, в същото време президентът трябва да предотврати националния фалит

08:34 | 30.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В наши дни американският президент Джо Байдън се бори не само да спечели  мнозинството в Сената за огромните инвестиции, които ще определят неговото управление. Преди уикенда може да се реши дали неговите демократи ще прокарат пакети за два трилиона долара за инфраструктурни и социални програми през Конгреса, или Байдън ще остане с празни ръце.

В същото време американските демократи трябва да предотвратят „спирането“ на правителството, така наречения Shutdown и да предотвратят националния фалит -  защото американските власти ще останат без пари този петък, ако дотогава не бъде одобрен бюджет. Освен това САЩ са заплашени от неплатежоспособност след по-малко от три седмици, ако Конгресът не повиши тавана на дълга. 

Ситуацията е изключително сложна: изключително тънкото мнозинство в Конгреса ограничава маневреността на Байдън, а на Капитолийския хълм се водят хаотични преговори. Настроенията във Вашингтон са горещи, защото демократите на Байдън са разделени, а републиканската опозиция се опълчва на почти всяко сътрудничество.

Споровете в Конгреса се случват в неподходящ за Байдън момент. След катастрофалното изтегляне от Афганистан неговата популярност е в низходяща тенденция, пандемията ограничава икономическия възход, десетки хиляди бежанци се озовават всеки ден по южната граница с Мексико. Борбата за трилиони долари сега принуждава Байдън отново да играе ролята на кризисен мениджър. И той преждевременно отмени пътуване до Чикаго, където искаше да рекламира програмата за ваксинация срещу Covid.

Най-належащото по отношение на времето е да се предотврати спирането на дейността. Ако Конгресът не успее до петък да се споразумее за финансиране на бюджета, правителствените агенции на САЩ ще трябва да изпратят хиляди служители у дома им. Последното спиране по време на мандата на Доналд Тръмп продължи 35 дни. За демократите застоят на правителството би бил фатален сигнал, тъй като Байдън се бе позиционирал като алтернатива на разума - за разлика от Тръмп той искаше да осигури стабилност, коментира германският Handelsblatt.

Сега, когато много министерства разпределят средства за ваксинации и природни бедствия, евентуалното „спиране“ ще се усети в цялата страна. Наблюдатели обаче очакват демократите, които имат тънко мнозинство в двете камари на Конгреса, да приемат временен бюджет в последната минута. „САЩ преживяха много затваряния без дългосрочни последици и вярваме, че това ще се случи и сега“, анализира инвеститорската компания BBH Global Currency Strategy.

Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още