IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing ще бъде сериозно засегнат от китайските мита срещу САЩ

Според актуалните прогнози още през 2022 г. Китай ще изпревари САЩ като най-големия авиационен пазар в света

16:17 | 04.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският самолетостроител Boeing може да се окаже големият губещ в ескалиращия търговски спор между Пекин и Вашингтон, пише германският вестник "Ханделсблат".

Китай е ключов пазар за американския самолетостроител, който може да загуби позиции спрямо европейския си конкурент Airbus.

Правителството в Пекин обяви днес ответни мерки срещу митата, които американският президент Доналд Тръмп наложи на стоки от Китай. Сред засегнатия американски внос са соята, автомобилите и самолетите между 15 и 45 тона, които се облагат с допълнителни мита от 25%. 

За Boeing това са лоши новини, тъй като за него Китай е централен пазар. Над половината граждански самолети в азиатския гигант са произведени от Boeing, като към Китай миналата година са били насочени над 25% от световните доставки на самолети, съобщава БТА.

Наказателните мита ще обхванат някои версии на Boeing 737, който е най-добре продаващият се модел на концерна. Според оценки на Boeing пазарният сегмент на самолети за кратки и средни разстояния, в момента доминиран от Boeing 737 и Airbus A320, ще достигне 75% от световния пазар.

Акциите на Boeing от началото на годината са загубили вече 12% от стойността си. Според актуалните прогнози още през 2022 г. Китай ще изпревари САЩ като най-големия авиационен пазар в света.

Boeing миналата година значително повиши 20-годишната си прогноза за Китай, според която благодарение на икономическия растеж и увеличаването на средната класа се очаква бум на авиопътуванията в страната. До 2036 г. Китай ще се нуждае от общо 7240 нови самолета на стойност 1,1 трлн. долара, прогнозира Boeing през септември.

"Не е в интерес на Boeing или САЩ да губят пазарен дял на един от най-големите пазари в полза на конкуренцията", посочи Цзин Вей, експерт по авиационния бранш в държавния Китайски център за развитие на информационната индустрия.

Акциите на Airbus първоначално поскъпнаха след обявяването на китайските мита, но след това се поддадоха на слабия пазар, отбелязва "Ханделсблат".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още