IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron и Exxon не планират увеличение на добива в Пермския басейн

Делът на двете компании по отношение на добива в региона се сви под 5% през март, сочат данни на Rystad Energy

10:31 | 29.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Chevron и Exxon Mobil свиват съществено своя дял в добива на шистов петрол в САЩ, сектор в който неизменно доминираха през последните две години, пише Ройтерс. И двете компании не планират да възстановят добивите си в Пермския басейн - полетата в Тексас и Ню Мексико, през тази година.

Като цяло добивът на петрол в страната се свива на фона падащите цени на суровината през 2020 година заради пандемията от коронавируса.

През миналата година добивът на шистов петрол се сви до 11 млн. барела на ден, спрямо 13 млн. барела на ден през 2019 година.

Данните на Rystad Energy показват, че през последния месец делът на Exxon и Chevron по отношение на добивната дейност в полетата в Тексас и Ню Мексико намалява до под 5%. През миналата пролет нивото беше около 28 на сто.

В Chevron обясняват липсата на активност със свърхзадоволения пазар. "Не виждаме причина да инвестираме повече капитал, за да прибавяме добив", казва финансовият директор Пиер Бребер. На този етап цените растат, но все още секторът е далеч от възстановяване, смятат в компанията.

Но и Chevron, и Exxon планират да инвестират в добива си през следващите години. Според съобщения на Chevron компанията ще инвестира около 4 млрд. долара годишно в региона на Тексас и Ню Мексико "през следващите няколко години".

Заради лошото си състояние Exxon пък смята да инвестира допълнително своите печалби в покриване на дълговете си, а не за увеличаване на добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още