IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания е помагала на САЩ да подслушват европейски политици

Датската служба за външно и военно разузнаване е разрешила на NSA да използва тайната станция за подслушване Sandagergardan

09:52 | 31.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Cathrine Ertmann/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cathrine Ertmann/Bloomberg

Датските тайни служби са помогнали на американските си колеги от Агенцията за национална сигурност (NSA) да подслушват топ европейски политици. Канцлерът на Германия Ангела Меркел, федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер и бившият кандидат на Германската социалдемократическа партия (SPD) за канцлер Пеер Щайнбрюк, наред с други, са били подслушвани, съобщи датското радио DR, позовавайки се на източници от разузнаването. Следени са и разговорите на топ политици в Швеция, Норвегия и Франция. DR е проучило случая заедно с европейски медии, включително NDR, WDR и Süddeutsche Zeitung (SZ) и френския Monde.

Датската служба за външно и военно разузнаване Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) е предоставила възможност на NSA да използва тайната станция за подслушване Sandagergardan близо до Копенхаген. Тя е важен интернет център за различни подводни кабели, които разузнавателните служби са следели. Според информацията датското правителство е знаело за наблюдението на съседните европейски държави най-късно от 2015 г.

Министърката на отбраната Трине Брамсен, която заема поста от юни 2019 г., е била информирана за шпионажа през август 2020 г. Тя заяви пред обществената датска медия DR, че „системното подслушване на близки съюзници е неприемливо“. Засега не е ясно дали Дания е упълномощила САЩ да използват нейната система за наблюдение, за да шпионират съседите ѝ.

Шпионажът е подробно описан в таен вътрешен доклад на работната група на FE с кодово име "Операция Dunhammer" и е представен на висшето ръководство на FE през май 2015 г., твърди още датската медия.

„Гротескно е приятелска разузнавателна служба да прехваща и шпионира висши представители на други страни. Политически смятам това за скандал“, коментира пред ARD Щайнбрюк.

Подобни обвинения в шпионаж към Вашингтон се появиха и през 2013 г. Тогава вътрешна информация, разпространена от Едуард Сноудън, повдигна въпроса за подслушване на телефона на канцлера Ангела Меркел от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Тогава Белият дом не отрече категорично тези твърдения, а посочи, че телефонът на Меркел не се подслушва в момента и няма да се подслушва в бъдеще.

В неделя Сноудън обвини президента на САЩ Джо Байдън, че е бил „дълбоко въвлечен в този скандал“. По време на датската афера Байдън бе вицепрезидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още