IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: САЩ се нуждаят от икономически патриотизъм

Трябва да се справим със сливанията и придобиванията, които целят намаляване на данъците чрез регистрация в чужбина, посочи финансовият министър

15:39 | 16.07.14 г. 2
Джак Лю: САЩ се нуждаят от икономически патриотизъм

Финансовият министър на САЩ Джак Лю призова Конгреса да се справи със сделките по сливания и придобивания, при които компаниите се стремят да намалят данъците си чрез регистрация в чужбина. По думите му съществува необходимост от "икономически патриотизъм", който да преобърне практиките, процъфтяващи през последните месеци.

В писмо до Сената Лю заяви, че американските законодатели трябва да предприемат мерки за ликвидиране на т.нар. "обръщания", които се съдържат в най-новото предложение за бюджета на администрацията на Обама. По думите му промените трябва да влязат в сила със задна дата – от май 2014 г.

"Конгресът трябва да гласува законодателство веднага да прекрати тази злоупотреба с нашата данъчна система", посочи Джак Лю в писмото, цитирано от Financial Times. "Това, което трябва като нация да усетим е новото чувство за икономически патриотизъм, при който ние всички изживяваме възход и падение заедно", посочи финансовият министър.

Предложението на администрацията на Обама, което бе подкрепено от голяма част от по-либералните демократи, ще ограничи данъчните инверсии чрез повишаване на прага на чуждестранното участие в акции от текущите 20 на сто до 50 на сто.

Движеща сила за бягството на американските компании от страната е ставката на корпоративния данък от 35 на сто – една от най-високите в развития свят. Проблем се оказва и необходимостта от деклариране на чуждестранните доходи, които също подлежат на облагане в САЩ.

Администрацията на Обама и републиканците в Конгреса имат планове за цялостно преразглеждане на системата за облагане с корпоративен данък в САЩ, като основната идеята е да я направят по-конкурентоспособна в световен мащаб. Въпреки това за момента пречка се оказва постигането на съгласие по много от детайлите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Влезте в офшорните зони и претършувайте сметка по сметка Ще откриете много трилиона укрити данъци и много милиона разсипани живота Какво трудно има да го направите Просто е въпрос на време Ако не го направи Обама ще го направи следващия президент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Еее имаме точния човек за братята американци, воленее ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още