IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Икономиката на САЩ има още много работа за вършене

Направихме нашата фискална къща едно много по-добро място, заяви финансовият министър на САЩ

15:53 | 09.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джак Лю: Икономиката на САЩ има още много работа за вършене

Съединените щати са водеща сила в глобалното икономическо възстановяване, въпреки че имат още "много работа за вършене по стандартите на нашата собствена страна". Такова становище изрази пред CNBC финансовият министър на САЩ Джак Лю.

По думите му най-голямата икономика в света "прави каквото е по силите ѝ" по въпроса с възстановяването. "Предприехме трудни решения преди последните шест години. Постигнахме разширение на икономиката. Реформирахме финансовата си система. Направихме нашата фискална къща едно много по-добро място", отбеляза Лю.

Коментарът на американския финансов министър дойде на фона на продължаващото геополитическо напрежение между Западните сили и Русия. През март Лю заяви, че разпоредените от президента Барак Обама икономически санкции "имат реални последствия" в отговор на критиките, че интервенциите не са били достатъчно строги.

Месец по-рано, през март, американският министър призова големите сили, като Европа, Китай и Япония, да се фокусират върху стимулирането за вътрешното търсене.

"Мисля, че възстановянето на САЩ е окуражително, върви в правилната посока и набира скорост. Но това не може да компенсира липсата на растеж на търсенето в другите водещи световни икономики", отбеляза с притеснение Лю.

Според него Япония и Абеномиката се справят добре с битката с дефлацията. "Първите две стрели на Абеномиката, касаещи фискалната и монетарната политики, определено за спомогнали за преодоляване на стагнацията", отчете финансовият министър на САЩ.

58-годишният Джак Лю положи клетва като финансов министър на САЩ през февруари 2013 г. Преди това той бе един от основните съветници в кабинета на президента Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Виждам че мечтите ти те правят щастлив :))) - няма да те обиждам, за да не ти правя комплименти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
финансовият министър на САЩ Джак Лю не се ли е запознал, че собствена му страна (маймуни и местна под-система) не разполага със собствена валута и парично предлагане, а взема на заем такава с лихва???=> "стандартите на нашата собствена страна" - не се определят от собственате му страна а на ДРУГ над страната му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още