IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Сенчестото банкиране представлява глобална заплаха

Китай обаче е загрижен и няма да остави проблема просто така, смята финансовият министър на САЩ

11:28 | 21.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джак Лю: Сенчестото банкиране представлява глобална заплаха

Китай притежава капацитета, с който да се справи със сенчестото банкиране, което все още не е системен глобален проблем, сподели в столицата на Австралия – Сидни, американският министър на финансите Джак Лю, цитиран от CNBC.

„През последните шест месеца Китай предприема действия, което показва, че са загрижени и че няма да оставят проблема просто така“, каза Лю в навечерието на срещата на финансовите министри на страните от Г-20 този уикенд. „Определено това е предизвикателство, с което Китай трябва да се пребори. Мисля, че това ще е една от ключовите теми, за която ще говорим на срещата, защото проблемът представлява глобална заплаха.“

Според него донякъде е успокоително, че делът на сенчестото банкиране в Китай е малък в сравнение с размерите на икономиката на Поднебесната империя.

„Затова, че сенчестите банкови продукти са по принцип по-малко прозрачни и не толкова силно регулирани, заплахата от възникването на системен риск е реална“, продължава Лю. „Видяхме това по време на финансовата криза, когато фондовете на паричния пазар се провалиха. А това причини серия от много и значителни последици за целия свят.“

Сенчестото банкиране в Китай се сравнява с размера на пазара на ипотечните кредити, предоставени на много рискови групи потребители (т.нар. subprime mortgages). Поредицата от негативни събития в периода 2007-2008 г. в сектора разпалиха световната финансова криза.

Що се отнася до възстановяването на глобалната икономика американският финансов министър призова големите сили като Европа, Китай и Япония да се фокусират върху стимулирането на вътрешното търсене.

„Мисля, че възстановянето на САЩ е окуражително, върви в правилната посока и набира скорост. Но това не може да компенсира липсата на растеж на търсенето в другите водещи световни икономики“, притеснен е Лю.

Според него Япония и Абеномиката се справят добре с битката с дефлацията. Първите две стрели, касаещи фискалната и монетарната политики, определено за спомогнали за преодоляване на стагнацията, отчита финансовият министър на САЩ.

„Японските политици трябва на всяка цена да продължат с третата стрела на Абеномиката, която олицетворява реформите. Те трябва да бъдат сериозни в това отношение“, призова Джак Лю.

Повече по темата вижте във видео материала на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още