IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Европа трябва да се фокусира върху растежа

Американският финансов министър се надява кризата на Стария континент да на засегне щатското възстановяване

10:55 | 19.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джак Лю: Европа трябва да се фокусира върху растежа

С пристигането на финансовите министри от Г-20 за срещата им в Москва, американският представител Джак Лю призова Европа, че е време да се фокусира върху растежа, както президентът Обама го направи след кризата от 2008 г., съобщава CNBC. 

След като при предишните си две визити в Европа Лю се опита да стои встрани от дебата за растежа на Стария континент, сега реакцията на европейските финансови министри на коментарите му ще бъде следена внимателно.

Опитите на неговият предшественик Тимъти Гайтнър да предложи съвет на европейците как да се справят в разгара на дълговата криза през 2011 г. бе посрещнат меко казано хладно.

“САЩ отново е източник на сила в световната икономика само пет години, след като бе център на глобалната криза. Това не стана случайно“, посочи Лю, който се надява кризата в Европа да на засегне щатското възстановяване.

„В много части на света, като Европа, растежът е твърде слаб, за да доведе  до създаване на работни места и е жизненоважно да се предприемат стъпки за подкрепа на заетостта в частния сектор."

Лю похвали реформите в американската банкова система и въвеждането на стрес тестове, които са доказали, че банките имат необходимия капитал, за да започнат отново да кредитират.

Дългосрочната фискална политика изисква трудни решения и ние бяхме наясно, че не трябва да осуетяваме нашия път към просперитета, каза Лю.

Коментарите на щатския финансов министър едва ли ще зарадват британския му колега Джордж Осборн, който отново бе призован тази седмица от МВФ да се фокусира върху растежа.

„Бизнесът в Америка създаде повече от 7 млн. нови работни места от дъното на кризата, а частното търсене е достатъчно силно да поддържа инерцията. Остават предизвикателства, но икономиката е силна в много сектори като жилищния, автомобилния и енергийния“, изтъква Лю.

„Европа сега се намира в позиция, в която може да постави по-силен акцент върху подкрепата за търсенето и да се заеме с безработицата, която е на исторически високи нива“, казва той като посочва, че търсенето в еврозоната е с 5% под нивата от 2007 г., а в Южна Европа – с 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още