IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Липсва напредък по отношение на работните заплати и заетостта

Политическата вражда за реформите в здравеопазването, повишаването на тавана на дълга и бюджетните проблеми е утихнала, сподели финансовият министър на САЩ

18:05 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Джак Лю: Липсва напредък по отношение на работните заплати и заетостта

Икономиката набира скорост, но липсата на напредък по отношение на работните заплати и заетостта остава притеснителна. Това каза министърът на финансите на САЩ Джак Лю пред Икономическия клуб в Ню Йорк, цитиран от CNBC.

Според Лю заради големия брой безработни и заради тези, чиито заплати са в застой, „това въобще не се усеща като възстановяване“.

„Най-големият тест за всички ни ще бъде колко приобщаваща ще бъде икономиката на утрешния ден и до каква степен ще се увеличи нашият икономически ръст“, каза той. „Кризата, пред която сме изправени днес, е урок, от който да бъдем сигурни, че икономиката се разширява достатъчно бързо, за да подкрепи увеличаващата се средна класа.“

Слабият старт на 2014 г. и понижената бизнес активност заради суровата зима засенчиха пътя на оптимизма относно курса на растежа до края на годината. Освен това Лю отбеляза, че политическата вражда във Вашингон за реформите в здравеопазването, повишаването на тавана на дълга и бюджетните проблеми е утихнала.

Според него това ще проправи пътя към една по-широка дискусия как да се преодолеят структурните икономически проблеми – как да се стимулират инвестициите в инфраструктура и да се извърши имиграционна реформа с цел обръщане на низходящия тренд на заетостта.

Понижаването на заетостта е един от най-смущаващите икономически проблеми за растежа след последната криза и рецесия. Въпреки че част от спада се дължи на застаряващото американско население, другите причини остават неизяснени.

По думите на Лю компаниите трябва да излязат от сянката си и да започнат да реализират рекордните си парични запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още