IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните финансови оръжия на САЩ

Целенасочени финансови глоби трябва да предотвратят случайни икономически вреди за страните от ЕС при налагането на санкции

13:43 | 02.06.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джак Лю:&nbsp;Ние вече междувременно сме обучени да намаляваме съпътстващите щети. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джак Лю: Ние вече междувременно сме обучени да намаляваме съпътстващите щети. Снимка: Ройтерс

Американското правителство работи върху цял арсенал от целенасочени финансови санкции срещу политическите си опоненти. Сега то трябва да увери и европейците, че тези икономически оръжия могат да бъдат използвани в конфликта срещу Русия, без да причиняват големи щети на западните държави, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Когато президентът на САЩ Барак Обама се срещне тази седмица с европейските лидери, той иска да ги запознае с дейността на тайно поделение в американското Министерство на финансите - група от архитекти за санкции и детективи под егидата на Отдела за борба с тероризма и финансовото разузнаване. Не позволявайте на името да ви заблуди - този малко известен министерски отдел, създаден от Конгреса в резултат на атаките от 11 септември, не се занимава само с преследване на терористи и незаконни парични потоци към офшорни зони. Той използва по-модерни финансови оръжия, за да нанася удари по внимателно подбрани мишени, свързани с вражески правителства, пише в свой анализ и Newsweek.

Специализираният екип е създаден първоначално след терористичния удар срещу Световния търговски център през 2001 г. с целта да се определят и пресушат източниците на финансиране на терористите. Същевременно обаче органът вече играе централна роля в американската външна политика. Със сложни финансови мерки той упражнява натиск върху вземащите решения лица в кризисните точки, тъй като в момента американската общественост няма интерес от военни интервенции.

Именно този отдел за борба с тероризма и финансовото разузнаване отговаря за изготвянето на черен списък с цел парализиране финансовите сделки на най-близкото обкръжение на Путин след навлизането на руските войски в Крим.

Дейвид Коен, ръководител на тази институция, за втори път в рамките на два месеца ще дойде в Европа, за да се опита да насърчи вземането на решения за финансови санкции – макар че и в САЩ някои фирми и депутати поставят под въпрос ефективността на новите мерки срещу Русия.

„През последните десет години ние създадохме нов метод, за да наложим властта на САЩ", казва Коен пред WSJ. „Ние правим това по уникален начин".

Към неговата институция спада разузнавателна служба, която изследва банкови доклади и събраната шпионска информация за различни финансови данни, които биха могли да застрашат националната сигурност на Съединените щати. Това прави американското Министерство на финансите "единственото финансово министерство на света със свой собствен шпионски отдел", казва Коен.

Освен това има и една група от служители, които налагат санкции срещу хиляди чуждестранни граждани, фирми и организации. Друг екип се бори срещу прането на пари и други съмнителни сделки. Очаква се през тази година този екип да възстанови рекордна сума от прането на пари - вероятно дори по-висока от предишния рекорд от 515 милиона щатски долара, които е получила през 2012 г. от споразумения с банки и други фирми. Органът предупреждава освен това за анонимни незаконни сделки с биткойни и други цифрови валути.

Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Спекуланта е спекулант, именно защото успява да види възможноста и да се възползва своевремено :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 9 години
Едно нещо не ми е ясно. Дали умишлено се предизвикват конфрикти като този между Русия и Украйна, за да се правят кинти от валутни курсове след това(като естествено валутният арбитраж се стартира преди конфликта), или спекулантите просто се възползват своевременно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 5
Невидимко
преди 9 години
Щото и хартията на която се печатат $ пари струва. Този дълг отдавна вече е в графата "пирамида" май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 5
Internet
преди 9 години
Тези прошляци що не вземат да си платят държавния, или федерелан дълг, а се занимават с богати страни без дългове 2010 14131,0 96,5 2011 (прогн.) 16, 590,0 2012 (прогн.) 18, 335,0 2013 (прогн.) 20, 453,0 2014 (прогн.) 23, 532,0 става дума за трлн долара след запетайката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Имайки предвид станалото в Украйна и напъните на Шеврон да купуват от Русия и да препродават газ на ЕС бая, ама бая трябва да се потрудят тези "костюмари" че някой в ЕС да ги вземе на сериозно и да им повярва че казват истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 7
dakl
преди 9 години
Единствено на което могат да се надяват организаторите на санкциите е , че в краткосрочен период ще изтанцуват танцът на победата след което неминуемо ще си осигурят катастрофа която за съжаление ще удари жестоко не само тях , но и голямата част от населението на света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Със юристи и финансови анализатори ще се борят срещу лошите държави, бога да пази америка :] Срещу сополанковци като нас ще има файда ама срещу големите играчи много ме съмнява. Освен това 87% от броя на световните сделки е добър процент, ама количествено колко е оборота не става ясно, а би било интересно да се разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още