IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните финансови оръжия на САЩ

Целенасочени финансови глоби трябва да предотвратят случайни икономически вреди за страните от ЕС при налагането на санкции

13:43 | 02.06.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джак Лю:&nbsp;Ние вече междувременно сме обучени да намаляваме съпътстващите щети. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джак Лю: Ние вече междувременно сме обучени да намаляваме съпътстващите щети. Снимка: Ройтерс

Арсеналът от санкции на Министерството на финансите на САЩ се възползва от широкия обхват на глобалната финансова система, която се базира на щатския долар. Ако дадено лице или корпорация попадне в черния списък на американското министерство на финансите, то няма да може повече да извършва сделки, като използва щатски долари, а това се отнася до 87% от световните валутни сделки според Банката за международни разплащания.

Но отделните санкции са зависими от сътрудничеството на други страни, и те действат най-добре, ако и съюзническите държави наложат собствените си санкции, твърдят американски представители.

И в миналото санкциите често са били използван метод за прилагане на важни цели на външната политика. Един скорошен пример е Иран. Някои от най-новите наказателни инструменти са специално разработени за тази страна.

Днес американските власти често могат да повлияят на решенията на лидерите на чужди държави, като пречат на отделни финансови трансакции, които са важни за тях. По този начин те избягват широкообхватните последици от мащабно ембарго, въпреки че подобни целенасочени финансови санкции могат да причинят и нежелани икономически щети.

„Ние вече междувременно сме обучени да намаляваме съпътстващите щети. Но ние не може да отречем факта, че ще има някой, който неволно ще плати за това, ако ние прилагаме тези методи", заяви финансовият министър Джак Лю по време на конференция на Центъра за стратегически и международни изследвания през миналата седмица. В своето изказване той подчертава дейността на специалния орган в първите десет години от съществуването му.

Съпротива обаче идва и от някои американски компании. Те се страхуват, че конфликт с такава голяма икономика като руската, може да им донесе тежки загуби, ако техният сектор е засегнат от санкциите или Москва се реши на реванш.

„Днес САЩ са наложили по-строги санкции в сравнение с други страни", заяви Уилям C. Лейн, директор по политическите отношения в производителя на строителна техника Caterpillar, пред германския канцлер Ангела Меркел по време на събитие, организирано от търговската камара на САЩ.

„Ако санкциите са едностранни, компании или държави често се опитват да получат временно предимство за сметка на тези компании, които са обект на големи ограничения", каза той.

Операторите на банкови карти Visa и Mastercard преустановиха през март обработването на трансакции за карти на една банка, която е в черния списък. Владимир Путин обаче реагира бързо, като анонсира създаването на руска услуга. Същевременно той предупреди за допълнителни последици, подписвайки новия Закон за създаване на национална разплащателна система, алтернативна на тези на Visa и Mastercard.

И някои американски конгресмени са скептични, че новите санкции срещу Русия ще подействат. Правителствените служители обаче си приписват заслугата за това, че благодарение на санкциите рублата е толкова слаба през тази година. Но всъщност не е ясно до каква степен обезценяването на руската валута се дължи на сравнително малките наказания. „Валутата бе девалвирана преди ние да приемем санкциите", казва републиканският сенатор Рон Джонсън по време на изслушване с представител на ведомството на Коен. „Аз не съм сигурен, че санкциите са имали някакъв ефект, освен че руснаците ни се подиграват за тях".

Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Спекуланта е спекулант, именно защото успява да види възможноста и да се възползва своевремено :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 9 години
Едно нещо не ми е ясно. Дали умишлено се предизвикват конфрикти като този между Русия и Украйна, за да се правят кинти от валутни курсове след това(като естествено валутният арбитраж се стартира преди конфликта), или спекулантите просто се възползват своевременно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 5
Невидимко
преди 9 години
Щото и хартията на която се печатат $ пари струва. Този дълг отдавна вече е в графата "пирамида" май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 5
Internet
преди 9 години
Тези прошляци що не вземат да си платят държавния, или федерелан дълг, а се занимават с богати страни без дългове 2010 14131,0 96,5 2011 (прогн.) 16, 590,0 2012 (прогн.) 18, 335,0 2013 (прогн.) 20, 453,0 2014 (прогн.) 23, 532,0 става дума за трлн долара след запетайката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Имайки предвид станалото в Украйна и напъните на Шеврон да купуват от Русия и да препродават газ на ЕС бая, ама бая трябва да се потрудят тези "костюмари" че някой в ЕС да ги вземе на сериозно и да им повярва че казват истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 7
dakl
преди 9 години
Единствено на което могат да се надяват организаторите на санкциите е , че в краткосрочен период ще изтанцуват танцът на победата след което неминуемо ще си осигурят катастрофа която за съжаление ще удари жестоко не само тях , но и голямата част от населението на света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Със юристи и финансови анализатори ще се борят срещу лошите държави, бога да пази америка :] Срещу сополанковци като нас ще има файда ама срещу големите играчи много ме съмнява. Освен това 87% от броя на световните сделки е добър процент, ама количествено колко е оборота не става ясно, а би било интересно да се разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още