IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните финансови оръжия на САЩ

Целенасочени финансови глоби трябва да предотвратят случайни икономически вреди за страните от ЕС при налагането на санкции

13:43 | 02.06.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джак Лю:&nbsp;Ние вече междувременно сме обучени да намаляваме съпътстващите щети. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джак Лю: Ние вече междувременно сме обучени да намаляваме съпътстващите щети. Снимка: Ройтерс

Отделът за борба с тероризма и финансовото разузнаване разполага с юристи и финансови анализатори, които усъвършенстват целта си в „лоши” държави, като Северна Корея и Иран, терористични организации като „Ал Кайда“ и наркобарони в Латинска Америка. Русия обаче представлява напълно нов тип предизвикателство. За пръв път американското министерство на финансите насочва оръдията си срещу член на групата на Г-8 на водещите индустриални държави, който има силни търговски връзки със САЩ, Европа и Азия. В много отношения Русия е тест за оръжията на финансовото министерство, пише в анализа си Newsweek.

В центъра на министерството е т. нар. служба за контрол на чуждестранните активи (подразделение на отдела за борба с тероризма и финансовото разузнаване), която изготвя и предоставя черния списък на министерството, и чиито юрдически пълномощия произтичат от разпореждания на президента Барак Обама.

Това подразделение замразява авоарите на мишените въз основа на американското законодателство и налага глоби за милиони долари на нарушителите – частни лица или компании, чуждестранни или американски граждани, за които е доказано, че правят бизнес с някой от черния списък.

Това се отнася и за компании, собственост на 50 или повече процента на лица, попаднали в черния списък.

„Финансовите санкции зависят по-скоро от директния обсег на частни финансови институции, отколкото от обръщане към чуждестранните правителства на страните, в които са базирани тези институции”, твърди Орд Китрий, специалист по санкциите и старши научен сътрудник в областта на отбраната във Фондацията за защита на демокрацята, базиран във Вашингтон аналитичен център за политически изследвания. Китрий е експерт по икономическа политика в Държавния департамент в периода между 1993 и 2004 г.

„Черният списък“ на финансовото министерство се разпраща подобно на Google alerts. „Имаме RSS фийд с всяка финансова институция в страната, и стотици други банки, не само в САЩ, но и по целия свят, които също получават списъка”, казва Адам Шубин, директор на Службата за контрол на чуждестранните активи. „Ние го „изстрелваме” и той веднага дава резултат”, казва Шубин, цитиран от Newsweek.

Финансовите институции извън САЩ обаче също много внимателно следят списъка, защото не искат да рискуват да работят с личности или банки, поставени извън закона като например „Банка Русия”. „Най-големите банки са го включили във филтрите си и проверяват потенциални трансакции в рамките на минути”, казва Шубин.

Правителствата на редица европейски държави обаче, като това на Унгария, се противопоставят на по-строги санкции срещу важния си енергиен доставчик Русия. Това ще има последици за ЕС, който трябва да взима решенията с консенсус. И германски компании открито заявяват опасенията си, че сделките им с Русия може да пострадат.

Въпреки всичко през миналата седмица Обама нарече санкциите и други мерки на международната общност „ответна мярка“ на изпращането на руски войници на границата с Украйна.

Тъй като по-засилена военна позиция срещу Путин вече не е на дневен ред, американското правителство се опитва да увеличи икономическия натиск, за да се предотврати нов опит на Русия да навлезе в Украйна след президентските избори.

„Има доказателства, че Русия продължава да разрешава приток на оръжия, пари и бойци през границата и все още не е ясно какви стъпки ще предприеме в близко бъдеще президентът Путин“, казва още Лю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Спекуланта е спекулант, именно защото успява да види възможноста и да се възползва своевремено :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 9 години
Едно нещо не ми е ясно. Дали умишлено се предизвикват конфрикти като този между Русия и Украйна, за да се правят кинти от валутни курсове след това(като естествено валутният арбитраж се стартира преди конфликта), или спекулантите просто се възползват своевременно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 5
Невидимко
преди 9 години
Щото и хартията на която се печатат $ пари струва. Този дълг отдавна вече е в графата "пирамида" май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 5
Internet
преди 9 години
Тези прошляци що не вземат да си платят държавния, или федерелан дълг, а се занимават с богати страни без дългове 2010 14131,0 96,5 2011 (прогн.) 16, 590,0 2012 (прогн.) 18, 335,0 2013 (прогн.) 20, 453,0 2014 (прогн.) 23, 532,0 става дума за трлн долара след запетайката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Имайки предвид станалото в Украйна и напъните на Шеврон да купуват от Русия и да препродават газ на ЕС бая, ама бая трябва да се потрудят тези "костюмари" че някой в ЕС да ги вземе на сериозно и да им повярва че казват истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 7
dakl
преди 9 години
Единствено на което могат да се надяват организаторите на санкциите е , че в краткосрочен период ще изтанцуват танцът на победата след което неминуемо ще си осигурят катастрофа която за съжаление ще удари жестоко не само тях , но и голямата част от населението на света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Със юристи и финансови анализатори ще се борят срещу лошите държави, бога да пази америка :] Срещу сополанковци като нас ще има файда ама срещу големите играчи много ме съмнява. Освен това 87% от броя на световните сделки е добър процент, ама количествено колко е оборота не става ясно, а би било интересно да се разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още