IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лю: Китай трябва да се притеснява за краткосрочните си икономически перспективи

Пекин трябва да позволи на пазарите да определят курса на юана, посочи финансовият министър на САЩ

09:53 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лю: Китай трябва да се притеснява за краткосрочните си икономически перспективи

Китайските лидери трябва да позволят на пазарите да определят курса на юана и да избегнат отлагане на мерките за преглеждане на тяхната икономика, дори и когато растежът западне. Това заяви в интервю пред Bloomberg финансовият министър на САЩ Джак Лю.

"Те очевидно трябва да се притесняват за краткосрочните си икономически перспективи", отбеляза Лю. "Това, което те не могат да направят, е корекция на дългосрочните реформи – нещо, от което просто не могат да се откажат. Те трябва да бъдат сериозни спрямо това", посочи американският министър.

На 13 май Лю ще се срещне с китайски длъжностни лица в столицата Пекин. По думите му въпреки че Китай е постигнал известен напредък в разхлабване ограниченията спрямо юана, "виждаме едно много негативно движение на валутния курс през последните месеци".

Юанът спадна с 2,8 на сто от началото на 2014 г. след ръста от над 3% през миналата година. Най-ниското равнище от 1 януари насам бе достигнато на 30 април, когато китайските пари поевтинява до 6,2676 за долар – най-слабият резултат от октомври 2012 г. според данните на местните власти.

Джак Лю посочи още, че ще посъветва колегите си да избегнат превръщането им в алтернативен източник на финансиране за Русия. Кремъл се оглежда все по-сериозно в последните дни за възможни варианти за набиране на финанси с оглед на изолацията от страна на Запада.

Според руски официални лица президентът Владимир Путин планира да отвори вратата за китайските средства, след като американските и европейските санкции вследствие на кризата в Украйна заплашват да изпратят икономиката в рецесия.

По думите на Лю, поглеждайки към стратегията за налагане на санкции срещу Русия, е "много ясно, че нашата цел не е да ги разширим в максимална степен, която да навреди на руската икономика. Целта е президентът Путин да промени политиката си".

"Целта тук не е да се навреди на европейската и американската икономика. Не е и да се нарани руския народ", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още