IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън избра чернокожа жена за кандидат-вицепрезидент

Изборът на Камала Харис е стратегическо решение, което задържа бившия вицепрезидент в рамките на по-умереното крило на демократите

23:58 | 11.08.20 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ryan Collerd/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ryan Collerd/Bloomberg

Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън избра сенатор Камала Харис от Калифорния за кандидат-вицепрезидент в надпреварата за Белия дом през есента, като изпълни обещанието си да избере жена за партньор.

Така Харис става първият чернокож човек, който е номиниран за вицепрезидент от голяма партия, предава CNBC.
Предизборният му щаб обяви избора във вторник чрез съобщение на сайта си.

Изборът на Байдън на 55-годишната Харис дава расово разнообразие, полово равенство и широта на поколенията в кампанията му. Той също така е стратегическо решение на 77-годишния бивш вицепрезидент да се задържи твърдо в рамките на по-умереното крило на Демократическата партия.

„Когато Камала беше прокурор, тя работеше в тясно сътрудничество в Бо“, написа Байдън в Twitter, имайки предвид покойния си син Бо Байдън. „Наблюдавах, докато те атакуваха големи банки, защитаваха работещи хора и жени и деца от злоупотреби. Тогава бях горд и сега се гордея, че тя е мой партньор в тази кампания“, допълни той.

Изборът беше направен въпреки месеците на натиск от левите фракции, които искаха Байдън да избере прогресивна звезда като сенатор Елизабет Уорън от Масачузетс, а през последните седмици видни демократи лобираха за Карън Бас от Калифорния и бившия съветник по националната сигурност на Обама Сюзън Райс.

След съобщението Райс поздрави Харис в комюнике, като я нарече „упорит лидер, проправящ нови пътища, който ще бъде страхотен партньор в предизборната кампания“. Бас направи същото, като заяви в туит, че „упоритото преследване на справедливостта и неуморната защита на хората от Харис е това, от което се нуждаем точно сега“.

Харис има уникална американска биография. Майка й е много уважаван изследовател на рака на гърдата и имигрира в САЩ от Индия през 60-те години на миналия век. Баща й Доналд Харис е виден икономист, който прекарва голяма част от кариерата си в Станфордския университет. Харис, който също е имигрант, пристига в САЩ от Ямайка почти по същото време, когато бъдещата му съпруга идва от Индия.

Сенатор за първи мандат, а преди това прокурор на Калифорния от 2010 до 2016 г., Харис се облегна на личния и професионалния си опит, за да се превърне в лидер в Сената по въпросите на расовата справедливост.

„Тя е лидер по наказателно правосъдие и равенство в брака и е съсредоточена в расовите различия в резултат на коронавируса“, отбеляза Байдън, като похвали работата на Харис в Сената.

Като член на комисията по правосъдие през 2018 г. Харис беше съавтор на първия в историята законопроект, който превърна линчуването във федерално престъпление. Законопроектът беше приет с голямо мнозинство в Сената и Камарата на представителите, но окончателната версия беше блокирана от сенатор Ранд Пол.

Тази пролет Харис стана съавтор и на по-широкото законодателство за политически реформи на демократите в отговор на националните протести след смъртта на невъоръжения чернокож младеж Джордж Флойд, който беше убит от полицай в Минеаполис през май.

Подобно на Байдън Харис е смятана за умерен демократ и прагматичен конгресмен, а не толкова идеолог. Това може да усложни усилията на настоящия президент Доналд Тръмп да представи Байдън като инструмент на „радикалната левица“.

В писмена реакция на съобщението на Байдън говорителка на предизборния щаб на Тръмп обвини Харис, че е едновременно прогресивна и недостатъчно прогресивна, като опитва да „прикрие миналото си на прокурор, за да успокои крайните противници на полицията“. Тя допълни, че изборът й е доказателство, че Байдън ще продължи „крайния дневен ред на радикалите вляво“.

Приближени до Байдън източници съобщават, че по време на процеса по избор на вицепрезидент основният му приоритет винаги е бил да избере партньор, на когото може да се довери, човек, с когото да има същата дълбока връзка като тази между него и Барак Обама по време на осемте му години като вицепрезидент.

През последните няколко месеца стратегията на Байдън за избор на партньор в президентската надпревара се е променила, след като той увеличи преднината си пред президента Доналд Тръмп в национални допитвания и оспорвани щати.

В края на зимата и през пролетта, когато Байдън все още водеше битка на първичните избори на демократите срещу сенатора от Върмонт Бърни Сандърс, мнозина от щаба му гледаха на избора на вицепрезидент предимно като на шанс за Байдън да се насочи към прогресивен политик, който може да му помогне да обедини традиционното крило в Демократическата партия с левия й фланг.

Но с увеличаването на преднината на Байдън пред Тръмп в края на пролетта и през лятото прогресивните демократи се обединиха около него.

До началото на юли вместо да се нуждае от вицепрезидент, който може да увеличи подкрепата от ляво, съветниците на Байдън решиха, че просто му трябва някой, който няма да навреди на силната му позиция в допитванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Абсолютно съм съгласна с тебе. Дори понознайвам нещо за Меркел, а другото за нея е видно (и в Брюксел сред администрацията). Но не разбирам в какъв смисъл свързваш писаното от мене с досиетата. То е ясно. Питам се обаче Бърни Ръбъл например какво досие би имал и би ли се отнесъл някой серизно към него. Също знаем как се унищожават досиета и вече се губи нишката, че си бил например Буда, агент Иван, Николай, Сава и т.н.Цялата ни пасмина са такива, затова я докарахме и дотук.Оставка на Борисов, каскета, Кошлуков, Томислав Дончев, ледената буца сачева и т.н. Толкова са незначителни, случайни и вредни обаче!Имам усещане, че ще се случи нещо добро на България. Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
свестните хора нямат досиета ... всичките марионетки дето се поставят , са с досиета ... колкото по-дебело , толкоз по-добре ... та не се чуди , така е и по света , Меркел да не мислиш че е стока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Това се отнася и до България. От всички възможни политици и не само точно БОРИСОВ ли олицетворява интелигентността, начетеността, честността на нацията ни? И каскета на справедливото правосъдие???!!! Постепенно такива като тях обърнаха схемата и във властта днес са АБСОЛЮТНИ некадърници и недоразумения, само ще спомена: КаракОчанов, Барни Ръбъл, ледената буца сачева, ангелкова си отиде, но наследничката й и любимката ва винкела далавери е готова да служи на всяко правителство, независимо кое и какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Не си съвсем логичен. Сегашният избор трябва да работи в загуба на Тръмп. Тоест не е продължение, а противопоставяне. А изборът на Обама не беше успешен, което значи, че да си черен, не значи непременно успешен. Джо Байдън е още по-слаба ракия и щабът му се опитва да направи невъзможното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
сметай ако тоя земе изборите що ни чака бате, 16йс полов нeгъpски рептил за Вицепрезидент е само началото .... и после кат се почне бежанци на корем, Истанбулски Конвеции, TTIP, война с Бензиностанцията, права и слободи за брикeтитe мaйkaт си ebaло ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 3 години
аз вече почвам да мисля че във всяка държава управлява някво задлулисие... и то ни предлага иидиоти за да нямаме реален избор и случайно да не дойде някой читав който да ги измете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
doba
преди 3 години
Боже, Боже.Не мога да повярвам, че в цяла хАмерика не могат да намерят наколко свестни кандидати. От години е така - вземи единия, удари другия. Излагация пред целия Свят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
Очаквано, оше като избраха Дони ви казах че работата отива към крайности.от сега на сетне, като ида в америка ще се представям като черникож от източноевропейски произход :))... и ако някой ми каже обратноти, ше го съдя за расизъм! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
ДХДО
преди 3 години
можеше да се постараят още малко с полит-коректния избор : тъмнокожа лecбийka ми се струва , че е съвършената кандидатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Когато вместо качествата ти, са изброили физически белези, значи най-вероятно не си подходящ за тая позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още