IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow губи над 200 пункта в началото на сесията в петък

Трите основни индекса са напът да завършат седмицата с понижение, въпреки че започнаха с три поредни положителни сесии

17:55 | 06.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Щатските борси губят позиции в петък сутринта (местно време), продължавайки да се понижават, след като Dow Jones Industrial Average отбеляза най-лошия си ден от 2020 г. насам.

Dow спадна с 260 пункта, или 0,8%. S&P 500 загуби 0,8%, а Nasdaq Composite се понижи с 0,8%. Технологичният индекс вече е спаднал с около 25% от рекордния си връх през ноември миналата година.

Движенията се случват, след като в четвъртък имаше силни разпродажби. Dow загуби повече от 1000 пункта, а технологичният Nasdaq Composite спадна с близо 5%. И двата индекса отбелязаха най-големите си еднодневни спадове от 2020 г. насам. S&P 500 падна с 3,56%, което е вторият му по слабост ден за годината.

Пониженията в четвъртък заличиха голямото рали в сряда след срещата на Федералния резерв. В сряда председателят на Фед Джером Пауъл изключи възможността за по-голямо увеличение на лихвените проценти, което изпрати S&P 500 и Dow до най-добрите им дневни ръстове от 2020 г. насам.

„Широкоочакваното облекчително рали, наблюдавано при акциите и облигациите след „по-малко ястребовия от опасенията" Фед в сряда, беше краткотрайно", заяви стратегът на Barclays Емануел Кау в бележка до клиентите.

„Макар че агресивните повишения със 75 базисни точки занапред може да са изключени, според нас предполагаемият цикъл на затягане на политиката занапред все още е много ястребов. Освен ако рязкото нарастване на инфлацията бързо не обърне посоката си, централните банки може да нямат друг избор освен да забавят действия, за да забавят инфлацията и да запазят доверието си“.

Технологичните акции понесоха основната тежест на спада в четвъртък, като компаниите за облачни услуги, компаниите за електронна търговия на дребно и компаниите с мегакорпоративна капитализация отбелязаха рязък спад. Тази тенденция се запази и в петък, като Microsoft и Amazon се обезценяват с повече от 1%, а Netflix губи 2,5%.

Спекулативните области на пазара, като биотехнологичните компании и производителите на соларни панели, също бяха силно засегнати в петък. Illumina се срива с над 11%, а Enphase Energy - с близо 5%.

Движенията на пазара на държавни ценни книжа изглежда натежаха върху акциите в петък. Доходността по 10-годишните облигации се повиши до над 3,12% за първи път от 2018 г. насам, но по-късно през сесията отстъпи от това ниво.

Новини имаше и от сезона на отчетите. Акциите на Under Armour поевтиняха с повече от 22%, след като компанията за облекло не успя да отговори на прогнозите. Това изглежда навреди на конкурента Nike, чиито акции поевтиняват с повече от 6% и тежат върху Dow.

Акциите на DoorDash и Block поевтиняват съответно с 12% и 3%, след като отчетите им не бяха убедителни.

Пониженията се случват въпреки доклада за работните места през април, който показа ръст от 428 000 работни места, което е повече от очакваните 400 000 от икономистите, анкетирани от Dow Jones.

Една от слабите страни на доклада беше коефициентът на участие на работната сила, който се промени слабо през месеца и остава с 1,2 процентни пункта под равнището си отпреди пандемията. Икономистите смятат, че възстановяването на активността може да помогне за спиране на ръста на заплатите и съответно на инфлацията.

„Ако искаме да постигнем меко приземяване, ще трябва да видим възстановяване на коефициента на участието с доста бързи темпове", каза Люк Бартоломеу, старши икономист в Abrdn.

Така трите основни индекса са напът да завършат седмицата с понижение, въпреки че започнаха с три поредни положителни сесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още