IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика е добавила над 400 000 работни места за 12-и пореден месец

Темпът на увеличението на заплатите обаче може би започва да се забавя – за радост на Фед

16:17 | 06.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатската икономика е добавила над 400 000 работни места за 12-и пореден месец

Икономиката на САЩ добави 428 000 работни места през април, а равнището на безработица остава на ниво от 3,6%, отбелязвайки 12-и пореден месец на растеж на работните места с над 400 000, въпреки че изненадващият спад на коефициента на заетост предполага, че пазарът на труда ще остане изключително свит.

Работните места в неселскостопанския сектор са се увеличили с 428 000 през април, което съответства на увеличението от предходния месец, показва докладът на Министерството на труда от петък. Средното почасово заплащане нарасна спрямо предходния месец, предава Bloomberg.

Средната оценка в анкета на Bloomberg сред икономисти предвиждаше увеличение на местата с 380 000 и понижение на безработицата до 3,5%.

Доходността по десетгодишните държавни ценни книжа остана леко по-висока, фючърсите върху американските акции се повишиха, а доларът поевтинява.

Добрият резултат от увеличението на работните места показва, че търсенето на служители остава силно. Броят на откритите и заетите работни места отново е рекордно висок, а предприятията се затрудняват да наемат достатъчно работници, за да се справят с устойчивото потребителско търсене. Изключителната конкуренция за служители доведе до бързо повишаване на заплатите през последните месеци, но въпреки това доходите на много работници не успяват да компенсират инфлацията.

Данните от петък показват, че темпът на това увеличение може би започва да се забавя. Средното почасово заплащане се повиши с 0,3% спрямо март, което не отговаря на прогнозите на икономистите след възходяща ревизия на данните за предходния месец. Заплатите са се повишили с 5,5% спрямо предходната година.

Устойчиво смекчаване на растежа на заплатите би било добра новина за Фед, който се стреми да овладее най-бързата инфлация от четири десетилетия насам. Председателят Джером Пауъл заяви в сряда, че централната банка се надява да смекчи търсенето на работна ръка, като целта е да забави растежа на заплатите и инфлацията, „без да се налага да забавя икономиката и да има рецесия и безработицата да нарасне значително".

Тази седмица централните банкери повишиха лихвените проценти с най-висок темп от 2000 г. насам в опит да се преборят с нарастващите цени, а Пауъл заяви, че повишения в такъв размер са на дневен ред и за предстоящите заседания.

Коефициентът на участие в работната сила - делът на населението, което работи или търси работа - спадна до 62,2%, което е най-ниското ниво от три месеца насам, а коефициентът за работниците на възраст 25-54 години се понижава. Това усложнява работата на Фед в опитите ѝ да приведе търсенето на работна сила в съответствие с предлагането.

Различни фактори, включително отговорностите за полагане на грижи за деца и възрастни хора, не позволяват на коефициента да се върне на равнището отпреди пандемията. В перспектива по-високите заплати, съчетани с нарастващите цени на стоки от първа необходимост като храна и жилище, могат да върнат повече американци към пазара на труда.

Растежът на работните места е широкообхватен в различните отрасли, като водещи са туризмът и хотелиерството, производството, транспортът и логистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още